| |

Маршот за Левски и трите мистерии поврзани со тоа дело

150 години по смртта на Васил Левски, на виделина се појави марш посветен на апостолот на бугарската слобода, напишан во средината на 20-от век.

Пред неколку дена стана јасно дека тоа е дело на познатиот композитор, диригент и музички педагог Георги Шагунов.

Маршот за прв пат ќе биде изведен од Бургаскиот дувачки оркестар на 3 март. Ова е првата мистерија, со оглед на фактот дека е посветен на годишнина од најцрниот датум во бугарската историја – 19 февруари.

Сепак, големите мистерии околу маршот не завршуваат тука.

Мистерија е зошто овој марш е напишан неколку месеци пред смртта на композиторот. Познато е дека Шагунов, своите највпечатливи дела ги напишал во неговиот активен период. Нашата добро позната химна на „Независимостта“ е само едно од нив. Многу е веројатно дека причината лежи во датумот на раѓање на Шагунов. Интересно е што тој е роден неколку дена по бесењето на Левски, и веројатно на крајот од животот решил да го преиспита својот живот и да напише творба која ќе ја посвети на делото на Апостолот. Бидејќи овој марш го потврдува животот, тој преферирал да го поврзе со роденденот на Левски – 18 јули.

Останува мистерија зошто до сега не е изведен, со оглед на тоа што со децении стои во архивата на Бургас. Необичен детал е тоа што е напишан 75 години по смртта на Апостолот, а бил пронајден уште 75 години подоцна.

Инаку, трудољубивоста на Бургаскиот дувачки оркестар е за пофалба. Диригентот Анастас Камиларов неколку месеци работел на Маршот за Левски за да ја обработи партитурата и да им овозможи на музичарите да го отсвират делото на Шагунов.

Композиторот долги години живеел во Бургас, каде и починал, бидејќи бил долгогодишен капелмајстор на воената музика на 24-от црноморски пешадиски полк. Над 800 дела на Шагунов се чуваат во Државниот архив во Бургас.Слични Објави