| |

МИЦКОСКИ БАРА ЕКСПЕРТИТЕ ДА ПРЕДЛОЖАТ ЗАКОН ЗА ЈАВНОТО ОБВИНИТЕЛСТВО

„Обвинителството молчи за крупни случаи што се поврзуваат со криминал, а власта се обидува да турка закон пред изборите, чиј вистински интерес е да се заштити по изборите од одговорност. И одново власта ја турка земјава во слепа улица со цел да не дозволи решение кои ќе донесе независно обвинителство, кое не само што нема да молчи туку ќе биде главното сечило во борбата против криминалот“, изјави лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

„И целиот лажен наратив на власта за мотивите на опозицијата пропадна бидејќи на маса имаме лошо законско решение го потврдија и самите експерти и професори на Правниот факултет. Борбата против криминалот не смее да дозволиме да биде заглавена помеѓу суетите на неколкумина министри и стравот на поранешниот премиер Заев дека ќе мора да се соочи со одговорност. Потребно е квалитетно законско решение, а не онакво какво што власта турка на мала врата на еден и пол недела пред распуштање на парламентот. Затоа, за ВМРО-ДПМНЕ, со цел да не им се робува на суетата на одредени министри и на стравот на Заев од одговорност, е прифатливо законско решение кое ќе го изработат и ќе произлезе од самата експертска јавност која беше вклучена во јавната дебата за законот за Јавното обвинителство. Да им дадеме шанса на професионализмот, знаењето и искуството на експертите и професорите, што ќе биде база за понатамошно усогласување. Да не креираме законско решение за заштита на партиските интереси на поединци, туку решение предложено од експерти, кое ќе биде прифатливо за Собранието“, додаде тој.Слични Објави