| |

Монументот на окупаторската Црвена армија го симболизира насилството врз Бугарија

Пишува: Георги Станков

Што симболизира Споменикот на Советската армија?
Го симболизира насилството врз Бугарија!
Симболизира како една земја окупира друга земја и ја наметнува својата волја и своите правила на окупираниот народ, одлучувајќи за него како да живее и да се развива, што му е дозволено и што му е забрането.

Ако денешните комунисти (и отворените комунисти и маскирани патриоти) го почитуваат ова, тогаш изгледа логично и оправдано да има споменици на Василиј II Бугароубиецот и Бајазит I и нивните храбри ослободителни војски во Софија. Ако одиме по логиката на комунистите, царот Василиј и султанот Бајазит го направиле истото што го направил Советскиот Сојуз – го „ослободиле“ бугарскиот народ од олигархиско-феудалната диктатура на аристократијата. Згора на тоа, тие ѝ ги наметнаа своите правила и својот општествен поредок, со што однапред ја планираа нејзината историска судбина за вековите што доаѓаат. И изградија толку многу што денес не можеме да го обоиме изграденото …

Што не спречува да имаме убав бугарски споменик во срцето на Софија? Зарем не го заслужуваме тоа? Споменик на слободата да ги симболизира важните работи за нашата земја, за нашата нација. Споменик свртен кон минатото, но и кон иднината. Споменик кој ја отсликува големината и достоинството на бугарскиот дух, достигнувањата на бугарската држава во текот на нејзината речиси 14-вековна историја, вредностите и идеалите на водачите и инспираторите на бугарскиот народ, надежите и вербата во нашата иднина.

Толку многу носиме во себе, а им дозволуваме на грст пропагандисти да не впрегнат во валкани политички игри, да нe поделат и да нe спротивстават едни против други. Нема комунист и „патриот“ кој ѝ служи на Бугарија и тоа се гледа во нивниот однос кон Монументот на окупаторската Црвена армија. Бугарија или СССР? Народе????

Слични Објави