МПЦ-ОА ќе го канонизира за „прв македонски просветител“, бугарскиот преродбеник Јоаким К’рчовски

//

Македонската православна црква на 22 мај ќе го прогласи за светец во Осоговскиот манастир „Св. Јоаким Осоговски„ бугарскиот преродбеник свештеникот Јоаким К’рчовски (околу 1750 – околу 1820), познат и како Јаким Монахот или Даскал Јаким.

Јоаким К’рчовски ќе биде прогласен за светец како „прв македонски просветител и народен учител на Македонците во првата половина на 19 век“, јавува БГНЕС. Предлогот за канонизацијата е на Кумановско-осоговската епархија. По повод канонизацијата, сестринството на Слепченскиот манастир „Св. Јован Претеча“ објави книга за неговиот живот. Во книгата за родно место на преродбеникот се споменува селото К’рчово, Демирхисарско. Неговите дела калуѓерките ги превеле на современ македонски јазик.

Јеромонах Јоаким К’рчовски е познат бугарски преродбеник, основоположник на бугарската печатена литература. Малку се знае за неговиот живот, особено од првите страници на неговите книги. Се школувал во Константинопол, по што станал свештеник и учител. Поголемиот дел од животот го поминал во Крива Паланка и околните села. Бил учител во Кратово, во манастирот „Св. Јован Претеча“ кај Дебар, во Штип, Мелник, Ќустендил. Во Кратово отворил мешано машко и женско училиште, што за своето време било револуционерна практика.Јоаким имал три сина, од кои двајца станале свештеници. Заедно со своите синови патувал по селата (главно околу Штип, Ќустендил и Самоков) за да проповеда и да го просветува народот. Го посетил и Божјиот гроб во Ерусалим, бидејќи почнал да се потпишува како аџија. Останувајќи вдовец, се замонашил, а три години подоцна умрел, веројатно во 1820 година.

Тој сакал да ги направи црковните книги достапни за обичните луѓе, што, според него, може да се случи ако се печатени и нивниот јазик е близок до оној на говорникот. Затоа, последната деценија од својот живот ја посветил на објавување на голем број книги. Меѓу најпознатите се Повест за страшното и второ Христово доаѓање, Чудата на Пресвета Богородица, Разни поучни упатства, Митарства и др. На нивните насловни страници пишува дека се напишани на „простейший язик болгарский“, „иждивением же православних христиан щипских и прочих градов болгарских“.Претходна статија

Деца спортисти со специјални потреби од Бугарија и РС Македонија одиграа фудбалски натпревар во Скопје

Следна статија

Српски владика: Преговараме за враќање на МПЦ кон СПЦ

Најново од Вести