НИКОЛА ДИМИТРОВ СЕ СРЕТНА СО ВИСОКИ ПРЕТСТАВНИЦИ ОД ФОНДАЦИЈАТА КОНРАД АДЕНАУЕР

//

Министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Димитров се сретна со делегација на високи претставници од Фондацијата Конрад Аденауер, која престојува во Скопје во периодот од 28 до 31 мај 2018 година, како организатор на Регионалната конференција за Југоисточна Европа/Западен Балкан „Balkan Calling Europe”. Дискусиите на средбата беа фокусирани на интеграцијата на Западен Балкан во Заедничката надворешна и безбедносна политика (ЗНБП) на ЕУ и учеството на Македонија во оваа област.

Министерот Димитров ја истакна важноста на интеграцијата и придонесот на Балканот во ЗНБП на ЕУ, како клучно прашање во заедничката борба против денешните безбедносни закани и поддршката на позициите на Унијата во нејзината надворешна политика. Исто така, ги информира присутните за активното учество на Македонија во оваа област, пред се со придружувањето на нашата земја кон декларациите на ЕУ во однос на различни меѓународни прашања, како и со учеството во мисиите предводени од ЕУ во рамките на нејзината Заедничка безбедносна и одбранбена политика (ЗБОП).„Кон декларациите и ставовите на ЕУ не се придружуваме само затоа што имаме европски аспирации. Пред сè, тоа го правиме затоа што веруваме во европските вредности, во мултилатерализмот и во меѓународниот правен поредок и цивилизациските достигнувања. Во време кога меѓународниот систем се соочува со предизвици, наша должност е да имаме јасен став”, изјави Димитров.

Претходна статија

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМОТ ЗА СОРАБОТКА СО МФК

Следна статија

П. КОЛЕВ: КАКВА Е ТАА ЕВРОПСКА ВЛАДА, КОЈА ИМА ПРОБЛЕМИ СО ПРАВОСУДСТВОТО И КОРУПЦИЈАТА, А НЕМА МИНИСТЕР ЗА ПРАВДА И АНТИКОРУПЦИСКА КОМИСИЈА

Најново од Вести