| |

Новиот амбасадор на САД во Софија Кенет Мертон: Бугарија е наш стратешки партнер и сојузник

„Бугарија е стратешки партнер и сојузник на САД“, рече новиот американски амбасадор во Република Бугарија, Кенет Мертон, за време на сослушувањето во Сенатот.

„Бугарија е стратешки партнер и сојузник на САД. Откако влезе во НАТО во 2004 година, Бугарија постојано ја демонстрира својата посветеност на Алијансата. Обезбеди сили и претрпе жртви во Ирак и Авганистан“, рече Мертон.

Тој додаде дека ќе продолжи да ги поддржува напорите на Бугарија во борбата против штетното руско влијание.

Во овој контекст, тој изјави дека поради неиспровоцираната војна на Русија, координацијата со Бугарија е уште поголем императив.

„Неиспровоцираната и неоправдана војна на Русија против Украина ја прави нашата континуирана тесна координација со Бугарија уште поимперативна, особено со оглед на позицијата на земјата долж источното крило на Европа. Бугарија е домаќин на мултинационална борбена група на НАТО, која вклучува американски војници. Државата прифати повеќе од 145.000 бегалци од Украина за привремена заштита, целосно ги поддржа санкциите против Русија, а во ноември бугарскиот парламент со големо мнозинство гласаше за воена помош за Украина“.

Мертон го поздрави купувањето на втората транша од Ф-16 од Бугарија и истакна дека ова е значаен чекор кон исполнување на неопходните трошоци за одбрана од Бугарија.

Подеднакво важна задача за Кенет Мертон ќе биде проширување и диверзификација на економските врски со земјата домаќин.

„Постои огромен потенцијал да ги интензивираме нашите односи и да ја прошириме комерцијалната активност на САД во клучните области како што се технологијата и иновациите, земјоделството, образованието и претприемништвото, инфраструктурата и особено енергијата“, рече тој, истакнувајќи ги позитивните чекори на Софија кон енергетската диверзификација. „Завршувањето на интерконекторот Грција-Бугарија, што го олеснува увозот на природен гас од Азербејџан, беше големо достигнување во овој поглед. Останува да се направи уште повеќе, почнувајќи од обезбедувањето снабдување со нуклеарно гориво кое да не зависи од руските суровини“.

Слични Објави