Организации на македонските Бугари: Моментот е историски, Бугарија треба да биде цврста и упорна

//

„Моментот е историски. Денес се црта иднината на нашите деца, кои сакаат да бидат слободни и достоинствени граѓани на нашата земја и ЕУ. Бугарија мора да биде цврста и упорна во поддршката на нашата кауза “, се вели во повикот на неколку организации на македонските Бугари во РС Македонија.

Повикот до бугарските политички лидери и бугарската јавност е потпишан од Љупчо Ѓорѓиевски, Елизабета Најдоска Величкова, Добре Митрев, Владимир Перев, Владо Треневски, Столе Велков и Петар Колев.

Ви го пренесуваме целосниот текст на повикот до бугарските политичари и бугарската јавност:

Со големо задоволство и надеж ја ги дочекавме вестите од самитот на ЕУ на 6 октомври, посветен на земјите од Западен Балкан. Бугарија излезе високо исправена и испрати порака до остатокот од Европа каде е клучот за понатамошното проширување. Клучот е во еднаквоста и благосостојбата на сите народи во регионот и на оние делови од нив, кои, поради сложената балканска историја, денес живеат во соседните земји, меѓу други народи. Ние, македонските Бугари, сме токму таков дел од народ, кој со децении е одвоен од својата татковина. Поднесовме многу тага, страдања и понижувања. Преживеавме и покрај присилната асимилација, и покрај недостатокот на многу потребната за нас поддршка во текот на годините, со која околните земји великодушно се грижат за своите сонародници во РС Македонија. Денес не гледаме само уште една празна декларација. Гледаме современи бугарски политичари кои веќе ги разбираат нашите соништа и стремежи. А тие се многу обични: нашите деца да можат да се наречат Бугари, да можеме како сите други граѓани на РС Македонија,целосно и рамноправно да работиме за нашата земја, за нејзиното економско, политичко и социјално унапредување. А не како граѓани од „втора категорија“.

Ние, не помалку од нашите сонародници во Бугарија, се држиме до вистината за нашата историја, бидејќи сме меѓу живите носители на оваа историја. Ние не помалку сакаме нашите споменици и се друго поврзано со споменот на нашите предци да бидат зачувани и почитувани. Ние и нашите деца сакаме да го знаеме нашиот бугарски јазик, да ги пееме нашите песни и да се чувствуваме еднакви и горди, заедно со останатите наши сограѓани, без оглед на нивниот идентитет.

За нас, јазикот на омраза кон се што е бугарско, што доминира во РС Македонија, одекнува многу повеќе отколку за луѓето во Бугарија. За нас е секојдневна болка да ги испраќаме нашите деца на училиште, каде што учат дека нивните роднини се фашисти, Татари, Монголи и што уште не.

Затоа, за нас, јасниот принципиелен став изразен од Бугарија дека РС Македонија може да започне преговори само откако ќе ги реши проблемите на нашата рамноправност, јазик, традиции, историја, споменици и се друго поврзано со нашиот идентитет, не е само важен. За нас, тоа е зрак на спасувачка надеж и единствен пат кон помирувањето.Затоа, очекуваме оваа аргументирана и јасна позиција на Бугарија да биде цврсто и категорично потврдена. Важна е поддршката за нашето барање Бугарите да бидат запишани како рамноправен дел од народ во Уставот на РС Македонија, за нашето правилно пребројување, бидејќи ние сме многу повеќе од 120 илјади од нас кои ја имаме честа да бидеме државјани на Бугарија Важно е оваа позиција да се разбере достоинствено од сите земји на ЕУ, за некои од нив моделите на политиката за проширување, се уште ги спречуваат да го видат очигледното.

За нас, речиси целосниот консензус во Бугарија за праведноста на овие барања, базиран не само на историските емоции, туку и на разбирањето на објективните современи процеси е гаранција не само за благосостојбата на македонските Бугари, туку и за благосостојбата на останатите делови на народи во РС Македонија. Затоа што така ние заедно и побрзо ќе влеземе во ЕУ.

Ние, македонските Бугари, претставени од КЦ „Иван Михајлов“ – Битола од Здружението „Македонско -бугарско пријателство“ – Скопје, од Здружението „Трибуна“ – Прилеп, од Здружението „Коридор 8“ – Скопје, од Здружението „ Интеракција “ – Охрид, од Здружението Единство – Кочани и други невладини организации на Бугарите во Македонија, како и од политичката партија Граѓанско демократска унија (ГДУ), се обраќаме кон вас, политичарите на современа Бугарија, со повик нашиот глас да биди јасно слушнат.


Ние, македонските Бугари, нашите права, идентитет и историја не можат да бидат предмет на билатерални преговори меѓу Софија и Скопје. Наше право и обврска кон нашите деца е да ја имаме својата улога, кога се одлучува за нашата иднина. Подготвени сме да разговараме со вас за секој можен придонес од нас, за да може проблемите да се решат порано.

Денес, нашата судбина е во голема мера во ваши раце. Тоа е привилегија, но и огромна одговорност што веруваме дека ќе ја преземете достоинствено “., стои во повикот на невладините организации и политичката партија на македонските Бугари до бугарските политичари и бугарската јавност.

Претходна статија

Шилегов: Со развојот на инфраструктурата ги подигнавме цените на становите во Чаир и Бутел

Следна статија

(Видео) Ноев: Бугарија бара од РС Македонија рамноправен третман на македонските Бугари

Најново од Вести