ОСНОВАН МАКЕДОНСКО – ШВАЈЦАРСКИ БИЗНИС КЛУБ

//

Зголемување на соработката и на трговската разена преку вмрежување компании, изградба и зајакнување на врски, како и заемна промоција, е целта на Македонско – швајцарски бизнис клуб формиран со поддршка на Амбасадата на Швајцарија и Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК).
За претседател на Бизнис клубот е избранa Јасминка Талеска, директор на швајцарската компанија „Новартис“.
-Клубот се формира како резултат на детектираната потреба и потенцијал за зголемување на деловната соработка и на бројот швајцарски компании кои работат во нашата земја. Постои голем потенцијал за натамошно унапредување на можностите за соработка меѓу компаниите од двете земји. Целта на формирањето е пред се да ја зголемиме соработката. Обединувајќи ги компаниите кои се со швајцарски капитал и компаниите од Сојузот кои имаат интерес за соработка, веруваме дека ќе делуваме кон зголемување на трговската размена која според статистичките податоци минатата година изнесуваше 105 милиони евра, со остварен извоз од 40 милиони евра и увоз од 65 милиони евра, рече Арсовска по повод почетокот на работа на Бизнис клубот.
Заменик-амбасадорот на Швајцарија, Стефан Томаџан истакна дека Амбасадата ќе се залага во својот домен за јакнење на соработката меѓу двете земји, со особен акцент на зголемување на трговската и економска соработка.

Во моментов над 40 компании се со 100-процентен швајцарски капитал или дистрибуираат проиводи или услуги од Швајцарија на македонскиот пазар.Претходна статија

СДСМ : НОВИ МЕРКИ СО РЕБАЛАНСОТ НА БУЏЕТОТ ЗА НОВО ПОКАЧУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ

Следна статија

БОМБАШКИ НАПАД ВО АВГАНИСТАН, НАД 20 МРТВИ

Најново од Вести

Ковачев: На местото на спомениците на окупаторската Црвена армија во Софија и во Пловдив да се постават споменици на Левски, Ботев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михајлов

Бугарскиот европратеник од редовите на ГЕРБ-СДС Андреј Ковачев, даде интересна идеја за тоа што треба да