ОВОЈ ВИКЕНД НА БИТ ФЕСТ

//

ПЕТОК 6 ЈУЛИ

„Слемирај – креирај” – слем поезија

11.00 НУУБ Свети Климент Охридски

Фестивал „300 работи 300″

21.00 Кафе радост

World Jazz Orchestra

21.00 НУ ЗМГ Пацио

Светскиот оркестар на Џејмс Џез (ЈМ JWO)е светски главен меѓународен младински џез оркестар, составен од 18 млади професионални џез музичари избрани преку глобални отворени аудиции. Бендот работи со некои од најпознатите диригенти, уметници и композитори на планетата и се појавува на престижни европски места и џез-фестивали. Во јули 2018 година, Светскиот оркестар на џезот ќе ја донесе глобалната иднина на џез музиката на Балканот за 7-та европска турнеја. Млади музичари од 12 различни земји од 6 различни континенти ќе ги посетуваат Македонија, Бугарија, Хрватска и Словенија предводени од меѓународно признатиот американски тромбонист, композитор и просветител Луис Бонила. JM JWO работеше заедно со такви меѓународни џез уметници како Гонзало Рубалкаба, Џон Рајли, Хектор Мартињон, Карлејнз Миклин и Сиги Фигл. Големи концерти и настапи на џез фестивали како: Монтре џез-фестивал, џез-фестивал во Северното Море и павилјон на Unicredit во Милано. JMJWO е основана во 2012 година од страна на JM International, мрежа на младински музички невладини организации која работи да се направи разлика преку музиката низ сите граници.

Светскиот оркестар на Џејмс Џез продолжува да напредува под менторството на Луис Бонила, кој се враќа за својата четврта сезона како уметнички директор.

Американскиот тромбонист, композитор и едукатор е светски признат, тој беше менториран од големиот Лестер Боуви за време на неговото време како тромбонист во “Браун фантазијата” на Боуви. Свири како член на Vanguard Jazz оркестарот, афро-латинскиот џез-оркестар под Arturo O’Farrill, Биг Бенд Минг и во Brass Ecstasy на Дејв Даглас. Како помошник Бонила работеше со Меккој Тајнер, Диззи Гилеспи, Том Харел, Фреди Хабард, Аструд Жилберто, Вили Колон и Тошико Акијоши.

Како композитор, водач на бендот и снимател, рекордите на Bonilla се пофалени од големите изданија на џезот, со “Twilight” (Планетата на уметноста) од 2010 година, што “All About Jazz” го опишува како “добро избалансиран празник за ауралните сетила”. Во поп-светот, Бонила има снимено и турнеи со такви икони како Тони Бенет, Алехандро Санц, Дијана Рос, Марк Ентони, Ла Индија, Мери Џ. Блиге и, неодамна, Фил Колинс на неговите европски и латиноамерикански тури.

Згора на тоа, Луис Бонила работел во музичко образование во институции како Универзитетот Темпл, Музичката школа за музика и Конзерваториумот на Нова Англија.

САБОТА 7 ЈУЛИ

Изложба на копаничарско ателје „Пердика”

19.00 КЦ Магаза

Вечер на Француска класична музика (Фредерик Легранд – волончело, Марко Поп Ристов – виолина, Марија Вршкова – пијано)

21.00 НУ ЗМГ

МАРИЈА ВРШКОВА – пијано

МАРКО ПОП РИСТОВ – виолина

ФРЕДЕРИК ЛЕГРАНД – виолончело

Jean Baptiste Loeillet

Trio Sonata b-moll

– Largo

– Allegro con spirito

– Adagio

– Allegro

F.Couperin

La bandoline / виолончело и пијано

C.Debussy

Piano trio G Dur

– Andantino

– Scherzo

– Andante esspresivo

-Finale ApassionatoF.Poulenc

Соната за виолина и пијано

-Allegro con fuoco

-Intermezzo

-Presto tragico

МАРИЈА ВРШКОВА

Марија Вршкова е родена во Битола каде го завршува основото и средното музичко образование. Дипломирала на Факултетот за музичка уметност – Скопје со највисоката оцена на ниво на универзитет – “CUM LAUDA” во класата на проф.Т.Светиев каде ги завршува и магистерските студии по пијано.

Во текот на образованието добитник е на повеќе награди во рамките на поранешна Југославија, а најзначајна меѓународна награда е Третата награда на Меѓународниот натпревар за млади пијанисти во Рим – Италија.

Учествувала на бројни семинари по пијано и камерна музика, а неколку пати е единствен претставник на Македонија во Светскиот младински оркестар каде соработува со врвни диригенти и солисти.

Вршкова има посебен афинитет кон современата музика, совладувајќи ги најновите пијанистички техники. Реализирала преку 50 светски премиерни изведби на солистички и камерни дела, не само од македонски, туку и од странски автори.

Покрај неколкуте снимени цд-а со истакнатите Македонски уметници, Ана и Олег Кондратенко, Блерим Груби, Страшо Темков, во 2010-та година, таа го снима и своето прво солистичко цд, Македонска музика за пијано.

Како солист и камерен музичар настапувала во Турција, Хрватска, Холандија, Германија, Полска, Велика Британија, Украина, Италија, Бугарија, Русија, Америка, Бугарија, Србија, Австрија, Англија, Грција…

Вршкова е дел од уметниците кои редовно настапуваат на реномираните фестивали во Македонија како: Охридско Лето, ДММ, Златна лира, Есенски музички свечености…

Како врв на уметничката дејност е наградата за специјално уметничко достигнување, добиена од страна на интернационалното жири на интернационалниот натпревар Охридски бисер, 2009-та година, како и трите награди Виртуози, за музички изведувач, 2013-та година, Камерен состав 2015-та година и Камерен состав 2016-та година.

Марија Вршкова во моментот работи како доцент при ФМУ Скопје .

МАРКО ПОП РИСТОВ

Марко Поп Ристов е роден во Скопје бо 1984. Тој го завршува онсновното и дел од средното музичко образование во Битола. На 16 годишна возраст Марко добива стипендија и ги продолжува средното музичко образование под раководство на проф. П. Верникиов во “Scuola di Musica di Fiesole”, Фиренца, Италија. Марко во 2009 дипломира на престижниот “Royal College of Music”во класата на проф. Дона Ли Крофт, по што ги завршува и магистерските студии по камерна музика на ” Guildhall School of Music and Drama”, Лондон, Велика Британија.

Марко е добитник на повеќе државни и интернационални награди меѓу кои најважни да се издвојат би биле: прва награда на “Performing Australian Competition” (Лондон, 2008), прва награда, апсолутен побединк во сите категории на “Gioavanni Batista Pergolesi” (Италија, 2003), прва награда на “Петар Коњович” (Југославија, 2001).

Марко нелолку пати настапувал како солист со повеќе оркестри низ Европа и светот: “Битолски Камерен Оркестар”, “Македонска Фолхармонија”, Македонија; “Orchestra dei Ragazi” Италија; “Kensington Sinfonia” и “Richmond Symphony Orchestra”, Велика Британија; “Wairua Sinfonietta” Нов Зеланд. Марко со соло рецитали и дел од камерни состави настапил на многу домашни и интернациолнални сцени: Македнонија, Србија, Косово, Грција, Италија, Швајцарија, Франција, Велика Британија, Белгија, Холандија, Норвешка, Шведска, Нов Зеланд и САД. Еден од побитните настапи во кариерата како камерен музичар што вреди да се истакне е изведбата на клавирското трио ” Rombach” од францускиот композитор П. Дусапан со настапот на еминетниот фестивал “BBC Proms” проследено со деби во престижната сала “Barbican” во Лондон.

Марко од 2012 живее и работи во Окланд, Нов Зеланд. Тој редовенo настапува со APO (Auckland Philharmonic Orchestra), како повремен лидер на ACO (Auckland Chamber Orchestra), перманентен лидер на “Bach Musica” и две години беше концерт мајстор на “Wairua Sinfonietta”. Марко ја продолжува својата кариеара како камерен музичар и во Нов Зеланд, основач е на “Villani Piano Quartet” во Окланд со кои имаат многубројни и редовни настапи. Во 2016 беа поканети и остварија турнеја од 14 концерти низ Нов Зеланд.

Марко свири на виолина Матијас Албани од 1674г.

Фредерик Легранд, виолончело

Фредерик Легранд почнала да свири на пијано на возраст од 3 години. По дипломирањето на конзерваториумот во Валенсиен, таа почнала да го изучува виолончелото со Дејвид Лоуерс и Елен Датри и дипломирала на музичка уметност на Кралскиот колеџ за музика во 2009 година, кај Александар Бојарски. Истата година добива стипендија за да продолжи со магистратура на Кралскиот колеџ, кај Томас Керол. Последните, три последователни години, таа беше номинирана како RCM “Рајзинг Стар”, што резултираше со изведби во реномираните Кадоган сала и Вигмор Хол.

Во 2010 година, е избрана за помлад соработник на Милс Вилијамс, а во 2011 година продолжува со студиите за Диплома за уметност. Таа, исто така, беше предложена за постдипломска награда од Благотворниот фонд во 2011 година.

Како солист во повеќе наврати настапила со Елгар, Гулда, Солима, двоен концерт на Брамс и Рококо варијации на Чајковски со неколку оркестри во Лондон и на разни други локации. Во август 2011 година свиреше на Larcher виолончело соло сонати, како и пијано трио во концертната сала Амарилис Флеминг, пренесува BBC. Фредерик е исто така редовен рециталист, настапувала низ цела Европа, била член на Хера-квартетот (Промс 2010 со Хју Воткинс, Вигмор Хол, Елгар Соба, Саут Бенк, Сент Џејмс Пикадили, Кадоган Хол) и пијано трио “Пикаре” и многу други оркестри. Квартетот на Хера го освоил натпреварот за гудачки квартети на РКМ во 2011 година, исто како и наградата Хелен и Сузан Коннел. Тие беа поканети да свират и на хилирскиот фестивал во Западен Дин, минатото лето.

Фредерик исто така работи, компонира и свири редовно со бендови како што се „Надвор од кралското семејство”, „Млади ножеви”, Стефан Корбин, свирејќи и електрично виолончело за снимки на фестивали како што се Glastonbury, V фестивалот, Channel 4, BBC 3, Cranberries Tour 2010. Во 2008 и 2009 година, таа беше поканета да работи со Maestro Lorin Maazel на летниот фестивал во Америка, каде што соработуваше со Тимоти Маерс, Хан На Чанг и со многу други инспиративни музичари.

Фредерик Легранд организирала и неколку курсеви за виолончело. Поканета е редовно да предава на Школата Менихин од декември 2010 година и стана заменик – виолончелист до 2015 година; исто така е член на факултетот во училиштето за виолончелисти во Оксфорд, од 2006 година.

Од неодамна, ја изведува операта Мајкл Нјман со квартетот “Лигети”, а нејзините нови проекти за 2018 година вклучуваат возбудлива програма на камерна музика на фестивалот „Лаудердејл хаус” во Лондон од февруари до декември 2018 година, изведувајќи ги во трио и квартети, вклучувајќи ги Дебиси и Енеску сонатите.

НЕДЕЛА 8 ЈУЛИ

Вокален ансамбл „Чајка”

20.30 Пацио

Претходна статија

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ЗАЕВ – ПЕНС: ЧЕСТИТКИ ДО ВЛАДАТА НА МАКЕДОНИЈА ЗА ДОГОВОРОТ СО ГРЦИЈА, СЛЕДУВА ВЕРИФИКАЦИЈА НА НАТО САМИТОТ НА 12 ЈУЛИ

Следна статија

ЗОШТО СЕ УШТЕ Е БЛОКИРАН СООБРАЌАЈОТ ВО ЦЕНТАРОТ НА ГРАДОТ?

Најново од Вести