|

Папата до трансродовите лица: Бог не сака такви какви што сме

Папата Франциско на трансродово лице му рекол дека „Бог не сака такви какви што сме“, објавија медиумите во Ватикан.

Неговите зборови биле кажани во подкаст каде тој слушал и одговарал на аудио пораки пред католичкиот младински фестивал во Португалија.

Една од пораките дошла од Гиона, Италијанка во раните дваесетти години, која рекла дека е растргната од „дихотомијата меѓу нејзината католичка вера и нејзиниот трансродов идентитет“.

Папата одговорил дека „Господ е секогаш со нас, дури и кога сме грешници, тој ни се приближува да ни помогне“.

„Господ не сака такви какви што сме. Тоа е Божја луда љубов“, рекол тој.

На тема хомосексуалност папата одговорил: „кој сум јас да судам“.

86-годишниот папа повтори дека бракот може да се толкува само како доживотна заедница меѓу маж и жена.

Конзервативците, го критикуваат благиот однос на папата кон ЛГБТ заедницата, иако тој долго време се повикува на католичкото учење според кое хомосексуалната привлечност не е грев.

Односот на црквата кон ЛГБТ заедницата, жените и католиците кои се развеле и повторно се венчале во црква ќе биде тема на светската средба на бискупите што треба да се одржи во октомври годинава и во 2024 година.Слични Објави