|

Парламентарни избори во Грција

9.813.595 граѓани денеска гласаат на парламентарните избори во Грцијa.

Гласањето е од 7 часот утрово до 19 часот по локално време, а е задолжително за сите граѓани со право на глас, со исклучок на оние кои не се во земјата или се на возраст од над 70 години.

На изборите учествуваат 26 партии, четири коалиции и два самостојни и независни кандидати.

Традиционално веднаш по затворањето на гласачките места, медиумите во соработка со агенциите за рејтинг ќе објават предвидување на изборниот резултат.

Првите официјални резултати од Министерството за внатрешни работи на Грција, кое е и надлежно за пребројувањето на гласовите, се очекува да бидат соопштени околу 20.30 часот по локално време.Слични Објави