| |

ПЕСОЧНА БУРА ГИ ЗАФАТИ КАНАРСКИТЕ ОСТРОВИ

Џиновска песочна бура од Сахара ги прекри Канарски Острови, целосно прекинувајќи го авионскиот сообраќај и на островот, но и нарушувајќи го животот на населението.

За време на викендот сите летови кон и од Канарските Острови беа суспендирани или пренасочени. На островите е прогласена вонредна состојба, а на граѓаните им се советува да останат дома, да ги затворат прозорците и да не патуваат.

Шпанскиот метеоролошки завод пренесува дека ветар со брзина од 120 километри на час ги погоди Канарските Острови за време на викендот и дека би можел да потрае до денеска.

Силниот ветер на островите донел голема количина песок, што го собрал од Сахара, оддалечена околу 500 километри.

Слични Објави