|

Планинарската спасувачка служба во Ќустендил се сретна со своите колеги од спасувачкиот отред во Кочани

Планинарската спасувачка служба во Ќустендил се сретна со новоформираниот Спасувачки одред во Кочани, Република Северна Македонија, кој ќе биде одговорен за Осоговската планина во Северна Македонија, изјави за БТА раководителот на одредот во Ќустендил Антониј Божков.

„Се надеваме на плодна соработка во иднина, размена на искуства и помош“, коментира Божков.

Тој рече дека неговите колеги од РС Македонија сè уште ја организираат волонтерската служба и сметаат на помош од државата за набавка на опрема за спасување на планина.

Волонтерите од Северна Македонија ја посетија Осоговската планина во нејзиниот бугарски дел, рече Божков, посочувајќи дека претстојат заеднички средби и од другата страна на границата. Божков потсети дека спасувачките тимови работеле заедно во изминатите години, како во случајот со исчезнувањето на маж од собир во близина на Руен пред три години.

Планината Осогово е планина во Западна Бугарија и Република Северна Македонија. Таа е петта највисока планина во Бугарија. Нејзината највисока точка е врвот Руен – 2251,3 m, кој се наоѓа на границата меѓу двете земји и е едно од 100-те национални туристички места на Република Бугарија.Слични Објави