ПОЧУВСТВУВАЈТЕ ГО ДУХОТ НА ЛИСАБОН (ВИДЕО)

//

Лисабон е најзападниот голем град сместен во Европа, како и најзападен главен град на европскиот континент и единствен долж Атлантскиот брег. Се наоѓа во западниот дел на Пиринејскиот Полуостров  и реката Тежо.

Лисабон е признат како глобален град поради неговото значење во финансиите, трговијата, медиумите, забавата, уметноста, меѓународната трговија, образованието и туризмот. Тој е еден од главните економски центри на континентот, со растечки финансиски сектор и најголемо/второ  контејнерско пристаниште во Европа на атлантскиот брег.

Лисабон е еден од најстарите градови во светот и најстар град во Западна Европа, претходејќи на другите современи европски главни градови како Лондон, Париз и Рим. Гај Јулиј Цезар го направил муниципиум наречен Фелиситас Јулија (Felicitas Julia), додавајќи му го Олисипо.

А сега за да го почувствувате духот на Лисабон погледнете го видеото направено од Алекс Соловиев: Претходна статија

И НИКОЛА ТОДОРОВ БЕЗ ПОЛИЦИСКО ОБЕЗБЕДУВАЊЕ

Следна статија

ИНСПЕКТОРИ ЈА ЧЕШЛААТ ГРАДИНКАТА „ДЕТСКА РАДОСТ“ ВО ГЕВГЕЛИЈА

Најново од Истакнато

Потрага по идентитетот

Facebook статус на Никица Корубин Три достапни документи: Преговарачката рамка на 25 страници, Заклучоците на Советот