Поради пандемијата со коронавирусот околу 1,5 милиони деца останале без родител или старател

/

Од март 2020 година до април годинава околу 1,5 милиони деца ширум светот изгубиле барем еден родител или старател поради пандемијата со Ковид-19, покажува најновото истражување на тим истражувачи од „Имеријал колеџ“ во Лондон, предводени од Сет Флаксман, кои до оваа бројка дојдоа создавајќи математички модел со помош на податоци за наталитетот и морталитетот од коронавирусот.

Со оглед на фактот дека овие податоците не се целосни за сите места, бројката може да биде само проценка, а веројатноста е поголема, напишаа научниците.

Бројот на деца кои изгубиле еден или двајцата родители поради пандемијата е особено голем во Јужна Африка, Мексико, Бразил и Колумбија.

Вкупно, бројот на децата кои ги загубиле своите татковци е пет пати поголем од бројот на децата кои ги изгубиле своите мајки.Инаку, истражувањето е објавено во медицинското списание „Лансет“.

Извор: Zoom.mk

Претходна статија

На граничните премини Табановце и Богородица за влез и излез се чека по 45 минути

Следна статија

Пристигнаа нови чевли за полицајците

Најново од Вести

Заев и Бочварски на патот Пробиштип-Крупиште: Изградбата и рехабилитацијата на патиштата е приоритет заради поврзување на регионите и за побрз економски развој

Голем број инфраструктурни проекти се изведуваат со засилено темпо и да ги испочитуваат роковите за исполнување