ПОРОДИЛНОТО ОТСУСТВО СЕ ПРОДОЛЖУВА ДО ИСТЕКОТ НА ВРЕМЕНИТЕ МЕРКИ

//

Министерството за труд и социјална политика информира дека се продолжува периодот на платено отсуство од работа поради нега и одгледување на новородено и посвоено дете се до истекот на траење на времените мерки. Со уредба со законска сила на Законот за работни односи што ја донесе Владата, отсуството од работа на работничка поради бременост, раѓање и родителство и посвојување, продолжува да тече и надоместокот на плата продолжува да се исплаќа до истекот на траењето на времените мерки за заштита од ширење и превенција од коронавирус COVID-19.

Продолжувањето на породилното отсуство ќе се регулира преку Фондот за здравствено осигурување на Република Северна Македонија.Министерството за труд и социјална политика укажува дека заштитата на мајчинството е примарно, а грижата за здравјето и безбедноста на мајките и децата нема алтернатива.

Претходна статија

КИНА ПОВЕЌЕ НЕ Е ВО ПРВИТЕ ПЕТ ЗЕМЈИ ПО БРОЈОТ НА ЗАБОЛЕНИ ОД КОРОНАВИРУС

Следна статија

НОЌ СО НАЈМНОГУ ПАЦИЕНТИ НА РЕАНИМАЦИЈА ВО ФРАНЦИЈА

Најново од Вести