ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ ОБВИНИТЕЛСТВАТА НА МАКЕДОНИЈА И ИТАЛИЈА

//

Јавното обвинителство на Република Северна Македонија и Националното обвинителство за гонење на мафија и на тероризам на Република Италија денеска во Скопје потпишаа Меморандум за разбирање и заедничка соработка.

Документот предвидува соработка во борбата против криминалот, особено во неговите организирани форми, како и против тероризмот.

„Соработката меѓу државите е многу значајна за справување со ваквиот криминал. Ниту една држава сама и изолирана не може ефикасно да се избори со организираниот криминал, бидејќи тој не познава граници, не познава нации, вера или политичка и старосна припадност. Тој длабоко навлегува во сите сфери и ги засега и загрозува сите“, изјави Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески при потпишувањето на Меморандумот.

Како дел од идната соработка, двете институции ќе разменуваат искуства и информации за тековни истраги, како и податоци за правните системи во двете држави.

„Ваквиот криминал е закана и за слободата и демократијата на секоја земја. Тој пенетрира во економијата и таму каде има успех, навлегува и во политичкиот систем“,изјави Федерико Кафиеро Де Рахо, Национален јавен обвинител за гонење на мафија и на тероризам на Република Италија.

Во рамките на посетата на италијанската делегација, во Јавното обвинителство на Република Северна Македонија се одржа конференција „Заедничка соработка и правна помош во борбата против транснационалниот организиран криминал“.

„Разновидниот криминал тежнее да се прилагоди кон сите системи и да најде пукнатини и алатки кои ќе ги користи во своја полза, а на штета на граѓаните. Организираниот криминал е многу близок со меѓународниот тероризам. Примарна за нас е соработката со сите кои се борат против оваа цел“, истакна министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.“Министерството посветува големо внимание на создавање на правната рамка за борба против организираниот криминал како и на зајакнување на капацитетите и зголемување на ефикасноста на меѓународната соработка“, рече министерката за правда Рената Десковска.

На конференцијата се дискутираше и за аспектите на полициската соработка меѓу двете земји.

Делегацијата на Република Италија беше предводена од Федерико Кафиеро Де Рахо, национален јавен обвинител за гонење на мафија и на тероризам и Франко Габриели, директор на италијанската полиција – генерален директор за јавна безбедност.

Конференцијата беше организирана во рамките на Проектот ЕУ ИПА-2017 „Сузбивање на тежок криминал во Западниот Балкан“, а со поддршка од Германското друштво за интернационална соработка – ГИЗ.Претходна статија

КАЦАРСКА ОДБИЛА ДА ГО ОЦЕНУВА ОБВИНЕНИЕТО ЗА ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА 27 АПРИЛ

Следна статија

НИКОЛОВСКИ: НА СТУДЕНТИТЕ ЌЕ ИМ СЕ ОВОЗМОЖАТ ДОСТОИНСТВЕНИ УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ

Најново од Вести

Ковачев: На местото на спомениците на окупаторската Црвена армија во Софија и во Пловдив да се постават споменици на Левски, Ботев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михајлов

Бугарскиот европратеник од редовите на ГЕРБ-СДС Андреј Ковачев, даде интересна идеја за тоа што треба да