ПРЕКРАСНА ИЗВЕДБА НА „ЖЕЛЕЗНИОТ СВЕТИЛНИК“ ВО МАКЕДОНСКИОТ НАРОДЕН ТЕАТАР (ГАЛЕРИЈА)

/

Вчера на 11 јуни , во Македонскиот Народен Театар се изведе претставата ,,Железниот светилник’’ заснована на првиот роман од тетралогијата на извонредниот бугарски писател Димитар Талев кој е роден во Прилеп. Генерален спонзор на одржувањето е Фондација ,,Илија Камчев’’, а истата се реализира под покровителство на Министерството за култура на Република Македонија, Министерството за култура и Министерството за одбрана на Република Бугарија.

Димитар Талев е дводомен писател кој е исклучително почитуван и се смета за врв на бугарската книжевност и еден од најчитаните и најпопуларните литературни творци. Оние кои го читале знаат дека тежината на неговите дела не се мери само во напишаните зборови туку и во емоциите кои тој така умешно ги постила низ редовите. Отворајќи ја својата душа и предавајќи ја целата своја креативна енергија, Талев остава зад себе дела со неизмерна големина, неодминливост и трајност. Неговото трпеливо испитување и бележење на настаните кројат бурни приказни за едно време и едни судбини кои тој успешно ги оживува преку зборовите и прави истите до денес живо да пулсираат и греат.

Помеѓу другото, Талев е доживеан и како писателот кој во ,,Железниот светилник’’ преку измислениот град Преспа во кој се одвива дејството неповторливо и со неизмерна љубов го опишува својот роден град Прилеп како никој дотогаш.

Овој културен настан говори за тоа дека потпишаниот Договор за добрососедски односи помеѓу двете држави покрај тоа што обезбедува отворени можности за економски и политички развој, пред сè, со проширување на аспектите на истиот и запознавање на културите на двете земји ги поставува и темелите на пријателството и добрососедството.

Театарот на Бугарската Армија кој е еден од најголемите и најуспешните театри во својот репертоар ја вклучува оваа претстава од 2011тата година со повеќе од 150 изведби. Освен во Македонскиот Народен Театар во Скопје, претставата ќе биде одиграна и во Охрид на 12.06 во НУ Центар за Култура ,, Григор Прличев’’, во Народниот театар во Битола на 13.06, во родниот Прилеп на Димитар Талев на 14.06 во Народниот театар ,,Војдан Чернодрински’’, во Центарот за култура ,,Антон Панов во Струмица на 15.06 и во НУ центар за култура ,,Ацо Шопов’’ во Штип на 16.06.This slideshow requires JavaScript.

Претходна статија

БУГАРСКО- МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ „НАСОКИ“ ВО CINEPLEXX СКОПЈЕ

Следна статија

СДСМ: КОСТАДИНОВ- МАКЕДОНИЈА ПРОДАВА СТРУЈА И ЗАРАБОТУВА ОД СОПСТВЕНОТО ЗГОЛЕМЕНО ПРОИЗВОДСТВО

Најново од Истакнато

Невладини организации на македонски Бугари од РС Македонија со осуда за срамниот говор на омраза кон Бугарите и Бугарија на фудбалскиот натпревар меѓу РС Македонија и Бугарија во Скопје

Претставници на 10 граѓански здруженија на граѓани на РС Македонија, со бугарска национална самосвест, испратија писмо