ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА НАЦИОНАЛНИОТ АКЦИСКИ ПЛАН ЗА ОТВОРЕНО ВЛАДИНО ПАРТНЕРСТВО 2018-2020

//

Министерството за информатичко општество и администрација го организираше вториот јавен настан за „Отворено владино партнерство – дијалог со граѓанските организации за Националниот акциски план 2018-2020″.
Целта на настанот беше да се презентира нацрт Акцискиот план за Отворено владино партнерство изработен во соработка со граѓанските организации.

На настанот свое обраќање имаше заменик-министерот за информатичко општество и администрација Александар Бајдевски, кој се осврна на заложбите на Владата и на Министерството за информатичко општество и администрација за отвореност и транспарентност во своето работење.

„Отвореното владино партнерство се фокусира на подобрување на владината транспарентност, отчетност и одговорност кон граѓаните. Ги поврзува владата и граѓанското општество во реформите и потврдува дека владите може да биде поефикасни, само доколку отворат простор за консултации и критики со граѓаните и граѓанскиот сектор. Оваа соработка се отсликува и во Четвртиот Национален Акциски план за Отворено владино партнерство 2018-2020 година. Акцискиот план не е гломазен и со голем број на различни мерки и цели, за да може и имплементацијата и реализацијата на предвидените цели да биде конкретна, мерлива и целосна. Овој настан претставува продолжение на напорите за создавање простор за дискусија меѓу граѓанските организации и владините институции во подготвувањето на четвртиот акциски план“, истакна Бајдевски.

Како што рече тој, заложбите на Владата во изминатата година се токму тој правец за што потврда се и последните податоци од истражувањето Action SEE поддржано од Европската Унија, спроведено од фондацијата Метаморфозис. Владата е на првото место во регионот во транспарентност и отвореност, во споредба со Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Србија и Црна Гора. Минатата година Македонија беше на последното 6-то место. Ова е извонредно и исклучително признание, за сите нас.„За прв пат, во овој процес се вклучува и Собранието. Исто така, за прв пат во иницијативата за Отворено владино партнерство се приклучува и Град Скопје, со заложбата за Отпорно Скопје. И ова се промени кои ќе го подобрат процесот и ќе придонесат за отвореност и отчетност на сите институции“, заклучи Бајдевски.

Тоа што престои во наредниот период е Четвртиот Национален Акциски план за Отворено владино партнерство 2018-2020да биде усвоен на Владина седница следниот месец, по што ќе отпочне реалната имплементација на зацртаните мерки и активности.Претходна статија

ВМРО-ДПМНЕ БАРА ОСТАВКА ОД ОЛИВЕР СПАСОВСКИ

Следна статија

ПЕТАР КОЛЕВ: ПОПОВСКИ РОБЕРТ ПАКУВАЈ КУФЕРИТЕ!

Најново од Вести

(Фото) Вандалски акт или фотошоп- кој успеа да избрише буква од името на македонистичкиот клуб во Благоевград, напишано од внатрешната страна на излогот на клубот?!

Организацијата „Нов Асном“ денеска преку соопштение испратено до медиумите во РС Македонија се обиде да направи