Проф. А. Димитров: По сите точки во Договорот со РС Македонија застојот е неверојатен

//

„Прашањето е како и дали може да се промени работата на заедничката историска комисија со РС Македонија. Вчера, најверојатно, станало збор за нејзиното работење, но не верувам дека тоа било во центарот на разговорите, бидејќи нема напредок, нема што да се промени“, изјави проф. Ангел Димитров за БНТ пренесува БГНЕС.

На барање на нашите колеги, нашата следна средба ќе биде во октомври. Скоро ништо не е направено според договорот за соседството, па претпоставувам дека Скопје ќе вложи напори да покаже желба да постигне одреден напредок во други области – инфраструктура, итн. Според сите клаузули на договорот, застојот е неверојатен, нагласува Димитров. Односот кон бугарската историја и она што РСМ го смета за нивна историја е најболната точка во односите, бидејќи тоа формира менталитет и култура што се рефлектираат во сите сфери на животот, коментира професорот. Неопходната катарза за историската наука и целото општество не гледам како ќе се случи ако нема политичка одговорност за ова, но и одговорност на науката, вели проф. Димитров.

Претходна статија

Светлан Стоев кон Бујар Османи: Гледаме во иста насока прашањето е дали ќе ја оствариме посакуваната перспектива по краткиот или по долгиот пат

Следна статија

(Видео)Коста Филипов: Заев одеше како цвеќарка во Европа да создава фронтови против Бугарија

Најново од Вести