| | |

Проф. д-р Иван Д. Иванов: Вашингтон е запознаен со нашите проблеми со PCM

Бугарската дипломатија и заедниците во странство успеваат да објаснат кој е нашиот проблем со заедничкото историско минато со РС Македонија, во име на зближувањето за една заедничка иднина. Бугарија има сојузници меѓу високите американски политичари и поради тоа добива разбирање.

Криминалните и манипулативните политички елити на поранешна Југославија се репродуцираат до ден-денес. Тие ги користат македонските Бугари како страшило за да го одржат своето криминално влијание во РСМ.

Ова во интервју за БГНЕС го изјави професорот Иван Динев Иванов, предавач на Факултетот за јавни и меѓународни односи на Универзитетот во Синсинати.

Со него разговараме за бугарско-македонските односи, за пропагандата на македонизмот во САД и за потребата од активна бугарска надворешна политика за решавање на овие прашања.

На прашањето на БГНЕС зошто бугарско-македонските односи достигнаа толку ниско ниво, проф.Динев одговори дека главниот проблем е поврзан со т.н. од американскиот политиколог Џек Снајдер „манипулативни елити на поранешна Југославија“.

„Истражувајќи го колапсот на земјата и војните, тој (Снајдер) доаѓа до заклучок дека всушност во Југославија се формирала елита која е длабоко манипулативна и користејќи ја оваа манипулација, таа може да привлече националистички гласови, заканувајќи се на граѓаните на поранешна Југославија, дека доколку не гласаат за националистите, туку за некои други идеи, нивното постоење соодветно ќе биде доведено во прашање. На овој начин успеаја да радикализираат и да предизвикаат спротивставување на една против друга група“, вели Динев и продолжува:

„Ова го гледаме и во Северна Македонија. Таму не станува збор за војна, и покрај краткотрајниот конфликт во 2001 година. Северна Македонија генерално се извлече од конфликтот. Но, и покрај се, на власт останаа истите манипулативни политички елити, од крајот на Југославија до осамостојувањето на државата и до денес во една или друга форма тие се репродуцираат“.

Ивав Иванов потсети дека во последните неколку недели се зборува дури и за криминални политички елити, во случајот со двојниот убиец и македонист со прекар „Палчо“, кој избега од Скопје во Турција.

Професорот ја забележа поврзаноста на „криминалната економска елита“, која е поврзана со сивата економија, со нелегалната прераспределба на средствата и она што американската амбасадорка во Скопје го нарече „пандемија на корупцијата“.

„Овие елити користат одредени теми, меѓу кои темата за односите во Бугарија, бугарскиот поглед на историјата, македонските Бугари како страшило, со кое всушност манипулираат со општеството и влијаат на трендовите, за да можат да ги задржат своите политички, економски, и криминални интереси во РС Македонија. Наспроти ова, на која и да била земја, каква и да е, би и било многу тешко да ги подобри билатералните односи преку рационална аргументација“, нагласи проф. д-р Иванов.

Запрашан дали денешната македонска пропаганда во САД има сличности со поранешната југословенска, српска пропаганда, која во основа е антибугарска, тој рече:

„Денес забележуваме интересен феномен од организација создадена во раните 2000-ти, која го пропагира погледот на Скопје за историјата, за идентитетот на имиграцијата од географската област на Македонија. Оваа организација добива силна поддршка од Скопје, а очигледно и од други места, да усвојува и турка документи на федерално ниво во Конгресот и Сенатот на САД, како и на локално регионално ниво во одделните држави каде што има голема заедница на имигранти од географскиот регион Македонија. На пример, во Мичиген, Илиноис, Охајо“.

Проф. Иванов рече дека ниту една декларација на оваа организација не е прифатена.

„Нивната цел беше, од една страна, да се препознае нешто што САД традиционално го прават – придонесот на различните заедници, во случајот на македонската, на заедницата од географската област на Македонија или бугарската заедница, или од сите други делови на светот. Оваа организација се обиде преку голем број документи да вметне текстови во кои не само да се бара признавање на македонскиот јазик, нација, култура, туку и ретроактивно да се бара признавање во период од 100 и повеќе години“, рече тој.

„Ова беше неприфатливо за заедницата на македонските Бугари и нивните потомци. Затоа таа реагираше со сериозни приговори на овие документи и тие беа премолчено или експлицитно отфрлени од американските институции. Тоа се случи и во државата Илиноис и во државата Мичиген. Во државата Охајо, всушност, беше усвоен алтернативен проглас на гувернерот, а пред неколку дена и резолуција на законодавното собрание на државата, со која беше потврдена и афирмирана улогата на македонските Бугари и бугарската емиграција, од географската област на Македонија, во создавањето на САД“, додаде тој.

На федерално ниво документите не беа прифатени токму поради размислувањата на бугарската страна и сојузниците кои Бугарија ги има меѓу високите американски политичари, конгресмени и сенатори.

Професорот истакна дека за бугарската заедница во САД нема проблем да се слави македонската култура и идентитет.

„Секој има апсолутно право да се идентификува со една или друга култура. Нашиот проблем е што преку законски акти се обидуваат ретроактивно да ги променат фактите од нашето заедничко минато, кое го имаме со нашата соседна земја, во географската област Македонија, а тоа сметаме дека всушност е спротивно на принципите на инклузивност. на американското општество и со принципите на заедничко минато, на културно-историско наследство и на заедничка иднина, и во Европа и во Северна Америка, каде што различните заедници мора да соработуваат и да не го оспоруваат историскиот наратив“, забележа Иван Иванов, кој посочува дека дека е задоволен што бугарската дипломатија и бугарските заедници во странство успеаја да артикулираат што е нашиот проблем со заедничкото историско минато со РСМ.

„Проблемот не е во сегашноста и не е во правото некој да се идентификува како што би сакал: како етнички Бугарин, етички Македонец, Македонски Бугарин, Македонски Грк, Влав или нешто друго. Проблемот е токму во претставувањето на ова наследство, споделувањето на овој наратив и ова минато, за да се бара зближување и интеграција заради заедничката иднина“, додаде тој.

„Можам со голема доза на доверба да кажам дека меѓу раководните тела во американските институции, гувернерите на Охајо, на Мичиген, на Илиноис, во законодавните тела, претставниците во Конгресот, конгресмените, сенаторите, имаме прилично добро разбирање. Моравме да објасниме што е проблемот и мислиме дека токму со разјаснување на ова прашање, не само што ќе ја информираме американската страна, туку ќе побараме од неа, како чесен посредник и партнер, да помогне да се надминат овие проблеми, недоразбирања и погрешни толкувања. “, додаде проф.Иванов.

Тој посочи дека во средниот Запад на САД постои многу добро партнерство меѓу бугарската заедница и бугарската држава преку Генералниот конзулат во Чикаго.

„Традиционално имаме добро партнерство и со Вашингтон. Се разбира, бугарската политика, и не само во однос на Северна Македонија или регионот, не била секогаш многу конзистентна и потребата за лобирање и одбрана на бугарската позиција не била секогаш конзистентна, но во последната деценија имавме два исклучително активни бугарски конзули кои успеаја да добијат признание за ужасно многу настани поврзани со бугарската историја“, рече Иван Иванов.

Признанието ја вклучува и улогата на Џануариус Макгахан, роден во државата Охајо, кој всушност е „ослободител на Бугарија, бидејќи како новинар успеал да го информира целиот свет за злосторствата што се случуваат во Бугарија, за тоа на крајот да доведе до меѓународна поддршка, што доведе до ослободување и формирање на Кнежевството Бугарија“, додаде тој.

Успеавме да го подигнеме статусот на годишниот фестивал, кој постои повеќе од 40 и повеќе години, да формираме фондација за информирање за случајот со Макгахан и добивме поддршка од бугарска страна. Бугарија станува сè пофокусирана, а тоа е процес кој бара време. Несомнено е дека имало пропуштени можности, но професионалноста во надворешната политика на Бугарија почнува да доминира и разбирањето на проблемите и начинот на нивно претставување се сѐ подобри и подобри“, нагласи универзитетскиот професор.

Тој ги посоветува македонските политичари да не ги повторуваат флоскулите на матрицата на држава која веќе не постои повеќе од 30 години, бидејќи тие се неважни за современата геополитичка атмосфера.

„Да почнеме да размислуваме рационално, да видиме дека Европската Унија нема алтернатива за Македонија, како и за Бугарија. Проблемите со кои се занимаваме, а кои тие ги претставуваат да не речам како егзистенцијални, се исклучително мали проблеми, ситни, безначајни кои навистина можат многу брзо да се решат. Општеството може многу лесно да се увери дека заедничкото културно и историско наследство, заедничкото минато и улогата на македонските Бугари во ова заедничко минато е клучот за заедничката иднина во Европа“, истакна Иванов.

„Затоа пред се сакам да им порачам да се охрабрат, да покажат волја, бидејќи имаат единствена можност. Ако сега го пропуштат, ќе ја уништат сопствената држава, сопствениот народ и општество, а тоа ќе има огромни катастрофални последици за земјата за генерациите што доаѓаат, и за целиот регион, бидејќи нестабилноста на Македонија би била нестабилност и за целиот регион, вклучително и за Бугарија“, изјави проф. Иванов во заклучокот.

Фото: БГНЕССлични Објави