| |

Проф. д-р Пламен Павлов: Тврдењата дека Русија има заслуга за независноста на Бугарија се чиста пропаганда

Не треба да мислиме дека бугарската држава е де факто независна од 1908 година. Таа е независна од своето основање, особено по Соединението. Односите со Отоманската империја во голема мера се чисто формални. Се разбира, ова има свои негативни страни, бидејќи Бугарија нема право на амбасадори, само дипломатски претставници и слично, но генерално би згрешиле ако кажеме дека имаме слобода и независност од 1908 година. Не, тоа е се случува многу порано.

Ова во интервју за БГНЕС го вели проф.д-р Пламен Павлов, професор на Историскиот факултет на Универзитетот во Велико Трново „Св. Свети Кирил и Методиј“, по повод 114 годишнината од прогласувањето на независноста на Бугарија.

Проф. Пламен Павлов објасни дека обидите за прогласување независност на Бугарија пред 1908 година не биле неуспешни, туку можат да се сметаат за ненавремени поради меѓународната ситуација.

Самиот манифест бил подготвен импровизирано во воз. Владата го чекала во Русе Фердинанд да се врати од Австрија со брод по реката Дунав, потоа се качуваат во возот, за време на неколкучасовен престој на станицата Две Могили, Александар Малинов го пишува Указот, кој потоа се чита во Црквата Св. Четириесет маченици“ во Трново, а потоа и на ридот Царевец.

Проф. Павлов е категоричен дека Русија практично нема директна вмешаност во независноста на Бугарија. Тој нагласува дека со тоа шпекулираат проруските сили во земјата.

„Навистина, Русија интервенира во решавањето на финансиските прашања поврзани со независноста, никој не ја негира нејзината улога, но во пракса тоа е независна одлука на бугарската влада, таа се консултирала пред се со Австро-Унгарија и со другите големи сили“, вели Павлов во интервјуто за БГНЕС.

Според историчарот, тврдењата за некаква директна заслуга на Русија во овој настан е пропаганда, не е предмет на објективни факти и нејзината интервенција не треба да се вади од контекст или да се става некаков модерен пропаганден звук, што е шпекулација со историјата.

Слични Објави