|

Професор од Калифорнискиот универзитет – Лос Анџелес раскажува за херојскиот чин на спасување на Бугарските Евреи

Професор од Калифорнискиот универзитет – Лос Анџелес раскажува за херојскиот чин на спасување на Бугарските Евреи.

Во предавање пред студентската организација Hillel во Еврејскиот центар на Калифорнискиот универзитет – Лос Анџелес (UCLA), професорот Тод Презнер (Todd Presner) од Катедрата за европски јазици зборуваше за Бугарија како единствена европска земја која успеала да ги спаси своите Евреи во текот на Втората светска војна.

Ова за БТА го изјави бугарската студентка по еколошки науки и инженерство на UCLA, Катерина Џоуид. Таа и уште околу 60 студенти на Калифорнискиот универзитет се учесници во уште едно издание на проект кој ги бара и ги запишува спомените на преживеаните од логорите на смртта.

Проф. Презнер долги години е раководител на проектот, благодарение на кој универзитетот има една од најбогатите архиви за холокаустот. Во првите месеци од работата на проектот беа собрани најмногу документи. Денес, малкумина кои сѐ уште се живи за да бидат сведоци на некои од најтрагичните страници на човечката историја во тоа време биле деца. Некои од нив чуваат индиректни спомени – врз основа на приказните на нивните роднини.

„Проф. Презнер извадил карта на Европа и прашал: На оваа карта има само една држава што ги спасила своите Евреи. Дали знаете која е таа? Некои од колегите претпоставуваа: Данска, Италија, Холандија. Не, Бугарија, таа е единствената европска држава која има храброст да се бори и да ги спаси своите Евреи од смрт, вкупно околу 50 илјади, рече проф. Презнер. Потоа повеќе од 15 минути посвети на историјата на Бугарија, на цар Борис, улогата на црквата, војската и општеството во овој херојски чин. И заклучи дека меѓу луѓето чии спомени ќе ги запишеме има претставници од разни националности, без Бугари, „затоа што Бугарија си ги спасила“, рече Катерина Џоуид.

Во 2023 година се одбележуваат 80 години од спасувањето на бугарските Евреи.Слични Објави