|

ПРОТЕСТИ ВО КАТАЛОНИЈА ПРОТИВ ЗАТВОРСКИТЕ КАЗНИ НА ЛИДЕРИТЕ КОИ ГО ОРГАНИЗИРАА РЕФЕРЕНДУМОТ ВО 2017

Низ цела Каталонија денеска се одржуваат масовни протести , од кои стотици илјади излегоа само во Барселона против одлуката на судот за ригорозни затворски казни за каталонските лидери.

Деветмината каталонски лидери се осудени на затворски казни од 9 до 13 години, поради организирање на нелегален референдум за отцепување од Шапнија во 2017 година.

Жителите на автономната провинција во северо-источна Шпанија започнаа спонтано да се собираат на плоштадите, сообраќајот на неколку автопати беше во прекин во Барселона, а студентите ги напуштија часовите.

Слични Објави