Првата група поларни истражувачи од најновата експедиција на Бугарија замина за Антарктикот

//

Рано утрово првата група од Триесет и првата Национална антарктичка експедиција на Бугарија тргна од аеродромот во Софија.

За да стигнат до ледениот континент, бугарските поларни истражувачи ќе се движат по добро означената рута Софија – Амстердам – ​​Сантијаго де Чиле – Пунта Аренас – Островот Ливингстон.

Во првата група Бугари од 31-та Антарктичка експедиција се машинско-енергетскиот инженер Константин Недев, командантот на базата „Св. Климент Охридски“ д-р Атанас Пелтеков, логистичарот Камен Недков, инженер Петар Сапунџиев, географ д-р Теменужка Спасова, сеизмолог д-р Гергана Георгиева, дерматологот д-р Иван Богданов, логистичарот Петар Тризлинцев, радиолог Викторија Недјалкова и биологот Атилла Марков.БГНЕС потсетува дека оваа година ќе биде историска за истражувачите од 31-та бугарска антарктичка експедиција. За прв пат бугарски воен научно-истражувачки брод ќе го напушти Црното Море и ќе отплови кон Антарктикот. Пловењето на бродот „Св. Св. Кирил и Методиј“ е значајно за нашата поморска историја.

Претходна статија

Една година од трагичната автобуска несреќа во Бугарија во која загинаа 45 лица

Следна статија

Директорот на АНБ ќе реферира за Онишченко на затворена седница на Влада

Најново од Вести