|

Првите туристи пристигнаа во Црна Гора, нема промени на цените од лани: „Барем кафето не поскапело“

Иако за десетина дена почнува официјалната летна сезона на црногорското крајбрежје, голем број граѓани ги искористија високите температури за да поминат сончево попладне на плажите без гужви и голем број туристи, чие пристигнување се уште се очекува.

Во овој приморски град веќе пристигна првата група туристи, тоа се дечиња од градинка од Чачак во одморалиштето Овчар.

Имаше многу полемики за овогодинешните цени во црногорските одморалишта, но очигледно тие се уште не се променети. Така, комплет од две лежалки со чадор за сонце можете да си дозволите за 10 евра.

„Толку беше лани, цената не се зголеми. Се разбира, не е секаде исто. Овој крајбрежен дел, кој гравитира кон Улцињ, Бар и Чањ, сепак е нешто поевтин од Будва, Бечиќи и Бока. За кафе треба да потрошите од 1,50 до 2,20 евра, за пиво од 2,30 до 3,00 евра, ручекот за две лица не чини повеќе од 12 или 13 евра – велат ресторан во Чањ.

Оваа сезона многу ресторани имаа проблем со работната сила. Многу мал процент од Црногорците одлучуваат да работат сезонска работа, па затоа се принудени да бараат работници во други земји. До оваа година, граѓаните на Србија и Босна и Херцеговина традиционално бараа работа на брегот, но сега во голема мера отсуствуваат бидејќи избраа некои понатамошни и подобро платени дестинации.Слични Објави