| |

Радев: Да се потсетиме на зборовите на браќата Миладиновци дека Бугарите ги излеваат своите чувства во песни

Сакам овде, на ова место, да се потсетиме на зборовите на чуварите на бугарскиот фолклор – браќата Константин и Димитар Миладинови, дека Бугарите ги излеваат своите чувства во песните и во нив наоѓаат и духовна храна и забава. Затоа, неверојатната магија е бескраен извор, не само на инспирација, туку и на патриотизам. Овој извор ќе продолжи да се пренесува низ генерациите. Ова го порача бугарскиот претседател Румен Радев во своето обраќање до учесниците и гостите на меѓународниот фестивал „Пирин фолк“ во Сандански.

Фестивалот на авторска македонска песна традиционално се одржува во јужниот град и ова е негово триесет и прво издание.

„Градоначалникот ми рече дека јас сум првиот претседател што доаѓа во „Пирин фолк“, за мене тоа е навистина чест и гордост, рече Радев. „По 30 изданија, фестивалот продолжува да ја открива убавината на Пирин и магијата на народната музика“, додаде тој.

Шефот на бугарската држава изрази благодарност до организаторите, до жирито, до сите учесници кои продолжуваат да ги исполнуваат традициите на создавање песни.

„Нѐ терате да се соживуваме со самата историја, не само со создавањето на песната, со самата историја на овој бугарски регион и со нашиот бугарски идентитет и за тоа навистина имате важна мисија“, рече претседателот Радев.

Шефот на државата изрази уверување дека фестивалот ќе продолжи да ги афирмира чувствата на бугарскиот народ, како народ со длабоки корени и да придонесува за збогатување на бугарските фолклорни и духовни традиции.

Слични Објави