| |

Радев зборуваше со пратеникот на Германија за Западен Балкан за евроинтеграцијата на РС Македонија

За да биде одржлива, европската интеграција на Северна Македонија мора да се заснова на исполнување на критериумите за членство во ЕУ, рече претседателот Румен Радев. Тој на „Дондуков“ 2 го прими специјалниот пратеник на Германија за Западен Балкан, Мануел Сарацин. Вклучувањето на Бугарите во македонскиот устав е предуслов за почеток на преговори за членство во ЕУ, но не е единствен услов, истакна претседателот.

Тој потсети дека составен дел на европската одлука за евроинтеграциите на Скопје е имплементацијата на Договорот за пријателство и добрососедство со Бугарија од 2017 година. Тоа веќе не се отворени прашања меѓу две земји, туку прашања за односите на Скопје со ЕУ.

„За жал, нивото на говорот на омраза во Северна Македонија е зголемено, набљудувавме физичко насилство врз граѓани со бугарска самосвест, пукање и палење на бугарски културни клубови“, истакна претседателот Радев.

Слични Објави