|

„Рана“ е новиот роман на познатиот бугарски писател Захари Карабашлиев

На 23 октомври, во две изданија, тврд и мек повез, на бугарскиот книжен пазар ќе се појави романот на познатиот бугарски писател Захари Карабашлиев „Рана“. Романот е определуван за виртуозно и шокантно дело за храброста, сочувството, љубовта и спасението на фонот на злото што ја зафатило цела Европа на почетокот на минатиот век.

Што е самопожртвуваност? Да се ​​умре на бојното поле за доброто на татковината или да се спаси животот на детето?

Сава е бегалец од пепелиштата на Одринска Тракија по балканските војни, сега студент по право во Софија. Елиза е ќерка на генерал, талентирана пијанистка, сега во последниот клас на Музичкото училиште. Нивната љубов е невина и кратка – новата, голема светска војна ќе го испрати младиот идеалист во училиште за резервни офицери, а во септември 1916 година ќе го однесе на фронтот во Добруџа, каде судбината го среќава со мобилизиран романски писател и 4 годишно дете-сирак.

Од рововите на Првата светска војна, низ мирна Софија и назад до пепелиштето на Одринска Тракија по Балканските војни, овој роман е ехо на суровите болки на идеализмот, но и на растргната од безмилосни конфликти Бугарија, во коja личните и националните рани сè уште се незалечени.

Длабоко хуман и нагласен, „Рана“ открива некои од најнепознатите страници од бугарската историја за да нè вовлече во нарација исполнета со тензии, но и лирика, која нè потсетува колку човековата душа останува непроменлива – без разлика на кој јазик зборуваме и од која страна на рововите сме.

Захари Карабашлиев пишува проза и драма, автор е на романот „18% сиво“ – бестселер со 32 препечатени изданија во Бугарија, со преводи во САД, Франција, Полска, Словачка, Хрватска, Србија итн.- рангиран е меѓу стотина најомилени книги за бугарските читатели во кампањата „Големото читање“. Неговиот втор роман „Хавра“ беше објавен во 2017 година, а четири години подоцна се појави „Опашката“, која наиде на одлични критики од критичарите и читателската публика и беше адаптирана во претстава од режисерот Јавор Грдев, која ја доби и наградата „Аскеер“.

Карабашлиев е добитник на Националната книжевна награда за бугарски роман на годината (2018 и 2022), Роман на годината (Фондација ВИК), Христо Г. Данов, Хеликон, Аскеер итн. Неговите дела се објавени во книги, збирки и списанија, се преведени на многу јазици, а расказот Разсејки во 2018 година е вклучен во престижната американска антологија „Најдобра европска проза“.

Слични Објави