РУСИЈА ОБЈАВИ ДЕКА ПРОИЗВЕЛА И ТРЕТА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОВИД-19

Русија ја одобри и третата вакцина за домашна употреба,иако масовните клинички испитувања на „КовиВац“ произведена од Центарот Чумаков сè уште не се започнати.

loading...

За разлика од „Спутник В“, кој користи модифициран безопасен вирус за да предизвика организмот да произведе антиген и да му помогне на имунитетот да се бори против инфекцијата со корона вирусот, „КовиВак“ е вакцина која го содржи целиот вирус кој е онеспособен, односно е лишен од каква било можност за размножување.

„КовиВак“ се дава во две дози со разлика од 14 дена. Се транспортира и чува на нормална температура на ладилник од два до осум Целзиусови степени.

Во Русија веќе се регистрирани две вакцини за корона вирус – „Спутник В“, развиена од Националниот истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија од Гамалеја на руското Министерство за здравство и „ЕпиВак“ од Државниот истражувачки центар за вектор за вирусологија и биотехнологија во Новосибирск.loading...

Во двата случаи, Русија ја одобри вакцината пред да завршат последните клинички испитувања, што предизвика сомнежи за ефикасноста кај некои западни експерти.

Досега повеќе од два милиони Руси се вакцинирани со првата доза на „Спутник В“.