САСОЛИ: ЕУ БАРА НАЧИН КАКО ДА МУ ПОМОГНЕ НА ЗАПАД БАЛКАН ДА СЕ СПРАВИ СО ПАНДЕМИЈАТА

/

„Живееме во време на предизвик без преседан, предизвикан од пандемијата COVID-19. Глобалните проблеми не можат да имаат национални решенија и, на многу начини, оваа пандемија на Коронавирус е тест за нашата европска солидарност. Институциите на ЕУ направија добро и претставија еден унитарен фронт во предлагањето на европски решенија – решенија засновани на солидарност и кои се стремат да не ги остават зад себе најранливите земји“, се вели во одговорот на претседателот на Европскиот парламент, Давид Мариа Сасоли, на писмото што беше пратено на 25 март 2020 година од претседателите на Парламентите на земјите од Западен Балкан.

Според него, Западен Балкан е дел од европското семејство и неговата европска определба е несомнена.„Затоа, целосно се согласувам кога ќе кажете дека сите мерки преземени на европско ниво треба да ги вклучат вашите земји и во најмала рака да не предизвикаат негативни последици врз вашите напори да се справите со пандемијата Ковид. Бидете уверени дека ЕУ веќе бара начини да го вклучи вашиот регион во своите механизми за одговор. Како претседател на Европскиот парламент, ве уверувам во мојата целосна поддршка за изнаоѓање на најдобри решенија за да бидете заштитени од негативните последици од оваа криза. Добрите пријатели ја покажуваат својата љубов во време на неволја, не само во време на среќа. Ова е време за солидарност и вашиот регион треба да биде вклучен. Ако останеме обединети, можеме да излеземе посилни од кризата“, порачува Сасоли./Макфакс

Претходна статија

МНР: УШТЕ 180 МАКЕДОНСКИ ДРЖАВЈАНИ СЕ ВРАТИЈА ОД БЕРЛИН И БОН

Следна статија

ПАРТИЈАТА НА БОРИСОВ ЌЕ ПРЕДЛОЖИ ЗАМРЗНУВАЊЕ НА ПРАТЕНИЧКИТЕ ПЛАТИ

Најново од Вести