ШТО НАПИША ГЕНЕРАЛ ПРОТОГЕРОВ ДВЕ НЕДЕЛИ ПО УБИСТВОТО НА ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ

//

Прочитајте го окружното писмо на Централниот комитет на ВМРО потпишано од генерал Александар Протогеров по повод убиството на Тодор Александров.

ОКРЪЖНО ПИСМО НА ЦК НА ВМРО, ПОДПИСАНО ОТ ГЕН. АЛЕКСАНДЪР ПРОТОГЕРОВ

Македония, 13 септември 1924 г.

На 31 август т.г. бе извършено едно велико злодеяние: изменнически бе убит легендарният вожд на македонското революционно движение, членът на Централния комитет на ВМРО ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ.
Физическите убийци, извергите Щерьо Влахов и Динчо Вретенаров, две най-верни и предани оръдия на Алеко Василев, още не са заловени.
Заговорът обаче е напълно разкрит.
Устроителите на атентата, заговорниците изменници Алеко Василев, Георги Атанасов и техните съучастници са наказани със смърт от организацията.
Тодор Александров е мъртъв.
Да живеят Тодор-Александровци!
Да живее свободна и независима Македония.
За Централния комитет на ВМРО
А.    Протогеров

(Печат: „Вътрешна М.О.Рев. Организация. Централен комитет“)
НБКМ БИА, ф. 246, а. е. 4, л. 100. Оригинал. Машинопис.

На следниот линк пак ќе можете да погледнете факсимилна копија од весникот „Македонија“- Орган на македонската имиграција во Бугарија, со материјал на Јордан Чкатров посветен на 7 годишнината од смртта на војводата.Вечна му памет на Стариот!!!


Претходна статија

ЛЕКАР КОЈ БИЛ НА СВАДБАТА ТВРДИ ДЕКА ЏЕВАТ АДЕМИ Е ТОЈ ШТО ПУКАЛ И ГО ПОГОДИЛ СИНОТ

Следна статија

ПРЕСМЕТКА КАЈ САРАЈ: ЕДНО ЛИЦЕ Е ЗАСТРЕЛАНО ПРИ ОБИД ДА СМИРИ СИТУАЦИЈА

Најново од Вести