|

Собирот во село Гела повторно привлече илјадници луѓе на Илинденските ливади во планината Родопи

Во родопското село Гела започна традиционалниот фестивал на гајдата и Илинденскиот собир. На 20-тото издание на фестивалот ќе учествуваат изведувачи на каба гајда од различни фолклорни области во Бугарија. На прославата ќе се одбележи и 70-годишниот јубилеј на ансамблот „Манол Радичев“ од с. Гела. Програмата на собирот продолжува на 6 август со средба на родовите.

Ора, песни и мелос на гајди цели два дена ќе одекнуваат на Родопите на традиционалниот собир кој секоја година привлекува илјадници луѓе од земјата и странство, кои доаѓаат да уживаат во изведбите на гајдаџиите и прекрасните глетки од ливадите Гела кон планината Родопи.

Програмата започна во 10:30 часот локално, со официјалното отворање на гајдаџиите. Потоа ќе се одржи натпревар и доделување награди на лауреатите. Во 18 часот ќе има настап на оркестар „Калофер“, а во 21 часот ќе започне јубилејниот концерт – 70 години ансамбл „Манол Радичев“ од Гела.

Во недела, по традиција, на илинденските ливади се собираат на ручек семејства со потекло од селото.

Оваа година натпреварот за најдобар гајдаџија во Гела се одржува под покровителство на градоначалникот на Смолјан Николај Мелемов.

Слични Објави