СОБРАНИЕТО РАСПИША КОНСУЛТАТИВЕН РЕФЕРЕНДУМ НА 30 СЕПТЕМВРИ

//

68 пратеника гласаа „ЗА“ распишување референдум на 30 септември. Одлуката е усвоена, а рефендумското прашање гласи:

„Дали сте за членство во ЕУ и НАТО преку поддршка на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција?“

Пратениците од опозициската ВМРО-ДПМНЕ не учествуваа на гласањет. Тие ја напуштија собраниската сала откако нивниот пратеник Никола Мицевски го изнесе партискиот став дека референдумското прашање  е непрецизно, повеќезначно и манипулативно за јавноста. Самиот факт што референдумот е консултативен, според Мицевски, отвора можност резултатот да се толкува како што се сака.

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ поднесе два амандмана на Предлог одлуката за распишување референдум, но не присуствуваа кога беа ставени на дневен ред и беа одбиени на гласањето.Одлуката за распишување  на референдумот беше изгласана со мнозинство од вкупниот број пратеници.Претходна статија

НАЈДОБРИТЕ 30 ФРИЗУРИ КОИ МОЖЕТЕ САМИ ДА ГИ НАПРАВИТЕ ДОМА

Следна статија

ОЈО ПОБАРА ПСИХИЈАТРИСКО ВЕШТАЧЕЊЕ ЗА НАПАЃАЧИТЕ НА САЗДО

Најново од Вести