СОВЕТНИЧКА ГРУПА НА ВМРО-ДПМНЕ: НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ОТВОРА ПОСТАПКА ЗА ШИЛЕГОВ

/

На иницијатива на советничката група на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За обнова на Македонија“ во Град Скопје, Народниот правобранител отвори постапка против „Комунална хигиена“ и Градот Скопје за директно загадување на животна средина и индиректно труење на граѓани, информираат советниците утрово.

„За дивата депонија Вардариште, претходно советничката Светлана Колариќ во име на советничката група покрена иницијатива до Народниот правобранител за реакција и заштита на правата на граѓаните кои секојдневно се трујат преку непрописно исфрлање на смет и токсични материи од страна на градското претпријатие „Комунална хигиена“. Народниот правобранител одлучи да покрене постапка против таквото дивеење на градските институции водени од Шилегов со кој се нарушува здравјето на граѓаните. Вардариште е дива депонија која се полни од страна на јавното комунално претпријатие и преставува еколошка бомба. Толерирањето и креирањето на депониите доведе и до вчерашната еколошка бомба во Шуто Оризари и Визбегово и пожарот со кој се загрозија жителите на овие места, но и целиот град Скопје. Додека Шилегов диши чист планински воздух во Маврово, градот Скопје се гуши во депонии создадени и толерирани од градот. Нема друг главен град во Светот каде самиот град создава депонии како што е случајот со Вардариште. Очекуваме Народниот правобранител да ги заштита правата на граѓаните“, велат советниите н ВМРО – ДПМНЕ.Претходна статија

ПРЕДЛОГ КАЗНИ ОД ПО 500 ЕВРА ЗА ДЕВЕТ ЛИЦА КОИ НЕ ГО ПОЧИТУВАЛЕ ПОЛИЦИСКИОТ ЧАС ВО ШТИП

Следна статија

ТРИ МЕТАЛНИ ТОПЧИЊА ИЗВАДЕНИ ОД НАДЛАКТИЦАТА НА СТАРИЦАТА ОД МАНАСТИРЕЦ ВО КОЈА ПУКАШЕ ВНУКОТ

Најново од Вести