|

Советот за безбедност на ОН ја одржа првата седница за вештачка интелигенција

Советот за безбедност на ОН вчера ја одржа својата прва седница за вештачка интелигенција, откако Велика Британија повика на меѓународен дијалог за неговото влијание врз глобалниот мир и безбедност.

Кинески претставник на седницата рече дека технологијата не смее да стане „меч со две острици“, додека американските власти предупредија на можноста за користење на вештачката интелигенција како средство за цензура и репресија.

Британскиот министер за надворешни работи Џејмс Клеверли, кој претседаваше со состанокот додека Британија претседаваше со Советот за безбедност на ОН во јули, рече дека вештачката интелигенција „фундаментално ќе го промени секој аспект од човечкиот живот“, пренесува Ројтерс.

„Итно треба да го обликуваме глобалното управување со вештачката интелигенција бидејќи вештачката интелигенција не познава граници“, рече Клеверли откако рече дека вештачката интелигенција може да помогне во справувањето со климатските промени и да ги зајакне економиите.

Но, тој исто така предупреди дека технологијата поттикнува дезинформации и може да им помогне на државните и недржавните актери во потрага по оружје.

На петнаесетчлениот Совет за безбедност се обратија и генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш, ко-основачот на стартапот за вештачка интелигенција „Антропик“ Џек Кларк, како и професорот Зенг Џи од Кинеско-британскиот истражувачки центар за етика и менаџмент на вештачка интелигенција.

Гутереш оцени дека и воената и цивилната употреба на вештачката интелигенција може да има сериозни последици за глобалниот мир и безбедност. Тој ги поддржа предлозите на одредени земји за формирање ново тело во рамките на ОН кое ќе се занимава со управување со вештачката интелигенција.Слични Објави