|

СРБИЈА ДОБИВА КОРОНА-РЕДАРИ, ЗАДОЛЖИТЕЛНО МАСКА АКО ОДИТЕ ВО ТОАЛЕТ ИЛИ ИЗЛЕЗЕТЕ ОД РЕСТОРАН

На седницата на Кризниот штаб за заштита на здравјето на населението во Република Србија од заразното заболување со Ковид 19, меѓу другото, беше донесена одлука дека од денес во секој сервисен објект мора да има лице одговорно за спроведување на епидемиолошки мерки.

Нивното работно време останува до 23 часот, како и досега, но пропишани се строги мерки – задолжително е да влезете со маска, која може да се отстрани кога седите на маса, но ако одите во тоалет или излезете од ресторанот, маската повторно треба да се носи.

Можно е луѓето кои се на работа, и кои инаку се совесни и одговорни, во одреден момент да го изгубат своето внимание. Токму затоа е потребна контрола и надзорникот ќе биде надлежен за тоа, рече проф. Д-р Дарија Кисиќ Тепавчевиќ, епидемиолог и заменик директор на Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“ на денешната прес-конференција.

Таа објасни дека ова не важи, на пример, за киосци, или простори каде што е вработен еден вработен, туку за сите објекти што имаат повеќе од двајца вработени.Слични Објави