|

Столтенберг го поздрави договорот на Г7 за заем од 50 милијарди долари за Украина

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг денеска го поздрави договорот на Г7 за давање заем од 50 милијарди долари на Украина што треба да се исплати од добивката од замрзнатите руски средства.

„Ако добро разбрав, овие средства нема да се користат за воени цели. Мојот предлог до лидерите на земјите од НАТО, од друга страна, покрива воени потреби, најмалку 40 милијарди евра годишно“, рече Столтенберг, пренесува АНСА.

Самитот на Г7 беше отворен денеска во Борго Игнација, во јужна Италија, со договор на лидерите за заем за Украина, а утре папата Франциско ќе присуствува на состанок на тема вештачка интелигенција.

Слични Објави