СВР КУМАНОВО СО ИЗВЕСТУВАЊА ПО СИТЕ СТАМБЕНИ ЗГРАДИ ВО КУМАНОВО

По неколку дневни кражби во Куманово, СВР Куманово започна да става известувања по сите стамбени згради.
Во екот на летните одмори, СВР Куманово апелира до граѓаните да го заштитат својот имот преку преземање повеќе превентивни мерки во рамки на проектот „Повлечи потег, заштити го својот имот“.

Меѓу препораките кои ги наведува полицијата, а кои треба да ги преземат граѓаните пред заминување на одмор е да ги затворат прозорците и вратите, да не дозволуваат влез на непознати лица во домовите, да пријават доколку забележат нешто сомнително на 192, да развиваат добрососедски односи. Граѓаните треба да ги чуваат вредните предмети на сигурно место, да не се остава впечаток дека се отсутни од дома, домовите треба добро да се осветлени и по можност да се инсталираат алармни уреди и безбедносни камери.

Со цел, да се спречат провалните кражби во домовите и поради поголема заштита се препорачува да не се објавува отсуството од дома на социјалните мрежи.

Од СВР Куманово велат дека целта на оваа кампања е да се подигне свеста и интересот кај граѓаните за самозаштита и заштита на заедницата, да се подобри личната безбедност, како и да се гради партнерство меѓу граѓаните и полицијата при решавање на проблемите.