|

Тајни седници се држеле во Судски совет за да по вторпат се разреши Дамева, новиот челник тоа е паметно постапување

Тајни седници си држеле членовите на Судскиот совет, за да го повторат гласањето за точката за разрешување на Весна Дамева. Во четири ѕида, била повлечена одлуката за разрешување на Дамева со седум гласови, па повторно се гласало и со девет гласа ја тргнале од функцијата. Сашко Георгиев, новиот избран претседател, уште неседнат, кажа дека свесно била исклучена јавноста.

„Имаше дискусии кои не се за во јавност. И повторно ќе ве повикам, сите знаеме, во сите институции, медиуми – има работи има проблеми, особено во делот на меѓучовечки односи. Не е одлука во смисла на тоа дека сакаме да скриеме нешто од јавноста. Дали требаше да продолжиме со состојба како што почнавме, каде јавноста гледа Судски совет, а да се доведеме во ситуација интегритетот да биде на очиглед на јавноста. Мислам дека паметно постапивме во тој дел. Мислам дека во најголем дел меѓу нас е вратена довербата“, рече Герогиев.

Тој беше избран за претседател по работното време на Судскиот совет, на седница која ја доби назнаката „вонредна“. Како што претходно се шпекулираше Георгиев го зазема местото на разрешената Весна Дамева, откако попладнево беше избран со 8 гласа „ЗА“ и 4 „против“.

Разрешувањето на Дамева помина во тензична атмосфера. Тајната седница била одржана оти за нејзиното разрешување гласаа седум членови, иако е избрана со осум членови. Меѓу тие што гласаа беше и предлагачот на точката Селим Адеми, кој е и заменик-претседател на Судски совет. Се доведе во прашање неговиот глас оти предлагач не може да гласа. Во Деловникот за работа нема пропишана процедура за разрешување, ниту има ваква можност.Слични Објави