|

Тренчевска: Жените во СДСМ, за разлика од оние во другите партии, се еднакви со мажите

Речиси четврт век на организирано делување на жените во СДСМ преку Форумот на жени, се години исполнети со непрекината и бескомпромисна борба, која резултираше со бројни видливи и мерливи резултати на полето на родовата еднаквост, порача претседателката на Форумот на жени на СДСМ, Јована Тренчевска во обраќањето на Маршот по повод 8 март што се одржа денеска во Прилеп.

Тренчевска истакна дека жените во СДСМ, за разлика од жените во другите партии, се еднакви со мажите и заедно учествуваат во носењето одлуки, но и потсети дека се уште има простор за унапредување на еднаквоста во партијата.

„Денес, гордо можеме да кажеме дека во органите и телата на партијата како и на кандидатските листи за пратеници и советници еднакво сме застапени со нашите другари. Имаме квота 50-50!

Денес, Парламентот и општинските Совети изгледаат сосема поинаку од пред две децении. Таму рамноправно сме застапени и подеднакво одлучуваме и ние жените за важните државотворни и животни прашања. За разлика од другите, жените од СДСМ подеднакво партиципираат и во извршната власт.

Бројни се достигнувањата, но мора да бидеме искрени и да си признаеме дека во некои области не ги постигнавме зацртаните цели.

Евидентно е слабото учество на жените како кандидатки за градоналнички, односно имаме само една жена избрана градоначалничка од нашите редови.

Недоволен е бројот и на жени претседателки на ОО. Недоволен е бројот на жени менаџерки.

И понатаму медумското претставување на жените е полно со стереотипи и предрасуди поврзани со родовите улоги.И понатаму жените се најчесто жртви на говор на омраза. Женската солидарност сеуште не е на посакуваното ниво.

И токму ова се нашите предизвици за следно дејствување“ порача Тренчевска додавајќи дека борбата за родова еднаквост не смее да запре.

Слични Објави