Ватикан и борбата за слобода на Македонија

//

Пишува: доц. д-р Спас Ташев

Во Европа, сe уште мириса на барут, кога Радио Ватикан на 5 декември 1949 година емитува емисија со која буквално го става прстот во бугарската рана. Според истата емисија по судскиот процес против Трајчо Костов, се открива „политичката конфузија на денешните бугарски владетели“. Емисијата е посветена на предавничката активност на обвинетите во однос на Македонија … Речиси и да нема население подложено на толку прогони и перипетии како македонското. И денес неговите училишта и христијански цркви се насилно затворени, а неговите пастири и учители се убиени и протерани … Како реагираа комунистичките владетели во Бугарија пред пет години за судбината на македонското население, од кое поголемиот дел е бугарско, и како ги третираат сега? Потоа, тие се откажаа од своите браќа во Македонија и ги предадоа како жив инвентар на комунистичка Југославија во формата на посебна македонска нација. Трајчо Костов и неговите другари беа обвинети дека за време на разговорите со југословенските водачи биле благонаклонети кон стремежите на Југославија и поробувањето на македонските Бугари “.

Само еден месец подоцна, на 7 јануари 1950 година, гледајќи ја репресијата против хрватскиот кардинал Степинац, Радио Ватикан нагласува дека ова не е изолиран случај во Југославија: „Дали не е познато што се случува во Титова Македонија? Каде се таму бугарските цркви? Каде се бугарските свештеници и учители? Зошто, со болшевизмот на Југославија, сите бугарски цркви беа веднаш затворени, а свештениците протерани?

Зошто нема бугарски архипастири во Македонија? Зошто мајчиниот бугарски јазик, со насилство се истргнува од измаченото население? Му го наметнаа српско-болшевичкиот јазик … А тамошните болшевички власти отидоа дотаму што наредија да се отстранат сите бугарски натписи на гробишта, цркви, манастири, црковни институти и други црковни имоти во Македонија. Историските споменици на христијанството во Македонија се уништуваат од Титовите антихристијански и болшевички власти “.

Во овој период, никаде на друго место во светот нема пожестока заштита на македонските Бугари од цитираните програми на радио Ватикан! Но, дејствијата на Ватикан не се ограничени само на наоди за уништување на бугарството кај Вардар, туку и поддршка на идеите на македонското ослободително движење. Во бројот на 3 ноември 1951 година, најавторитетниот католички магазин „Ла цивилта католика“ објави статија за книгата на Иван Михајлов „Македонија – Швајцарија на Балканот“. Во написот се посочува дека „Михајлов ја разгледува и препорачува старата формула за независна Македонија, изградена по швајцарски модел и давајќи им на сите националности во земјата – Бугари, Грци, Арумани, Турци, Албанци, Евреи – можност за мирен соживот и гаранции против угнетувањето … Проблемот е сериозен, особено имајќи предвид дека Македонија, посебно југословенскиот дел, денес е подложен најнехуманото уништување од страна на Србите, кои продолжуваат, како и во минатото, да беснеат најмногу против Бугарите “.

Знаејќи ги во детали историските и современите процеси, „Енциклопедија на католиците“ објавена неколку години подоцна целосно објективно ја испитува средновековната историја на географската област на Македонија, а во седмиот том посветен на Југославија се вели дека модерните Македонци претставуваат 5,1% од нејзиното население и тие се „етнички Бугари“.

Особено остри се коментарите на Меѓународната католичка телеграфска агенција на 29 јули 1955 година, која објави дека „е експроприиран стариот бугарски манастир Свети Прохор Пчински, кој се наоѓа во околината на Куманово“. Ова се однесува на чинот на марионетската власт на Лазар Колишевски, кој овој верски храм на територијата на Народна Република Македонија, го предаде на Србија, а потоа монасите беа протерани. Во оваа прилика, агенцијата додаде: „Акцијата на Белград против манастирот не е случајна. Режимот е особено непријателски настроен кон Бугарите во Македонија. Создавањето на „македонска“ нација со декрет, вештачкото создавање на „македонски“ јазик и радикалното уништување на македонското бугарско минато имаат за цел да обезбедат хегемонија на Белград на Балканот … Се што е бугарско или потсетува на некакво бугарско минато “ .Легалното македонско ослободително движење го поздрави изборот во 1958 година на кардиналот Анџело Ронкали како нов папа под името Јован XXIII. Централниот комитет на МПО му честиташе со телеграма во која се вели дека „Бугарите од Македонија, за кои вашата светост покажа голем интерес за време на Вашиот престој во Бугарија, се придружуваат на молитвата на сите луѓе ширум светот, за постигање на мир, правда и слобода“. На 11 декември 1958 година, Папата преку телеграма го повикува МПО „љубезно да ги извести членовите на организацијата за живиот интерес, сочувство и разбирање што Неговата Светост ги има за судбината на вашиот народ“.

Две години подоцна, МПО одлучи да го назначи протоереј Васил Михаилов од Македонско-бугарската Источна православна црква Свети Георги во Торонто за време на неговата европска турнеја да се сретне со папата Јован XXIII и да му достави извештај за состојбата во Македонија.

На 13 октомври 1961 година, отец Михаилов слетува во Брисел, каде одржува „состанок за голем број прашања поврзани со македонската ослободителна борба и состојбата на поробената Македонија“. Два дена подоцна, се одржува комеморација за оние што паднале во борбата со србокомунистичката тиранија, по што следела молитва за живите борци. На настанот присуствуваше и претставникот на хрватската организација, Анте Радовиќ, кој помага за контактот со Папата.

Ватикан одговора на барањето и на 23 октомври 1961 година, отец Васил Михајлов бил примен од Неговата Светост. На оваа средба бил претставен мемоар за режимот во македонските области под југословенска власт. Документот е проследен со писмо во кое се вели дека „за македонските Бугари, најнеподносливото и најстрашното останува националното угнетување и обидот да бидат денационализирани“.

Во мемоарот стои дека од 1912 година, Бугарите во Македонија биле преименувани четири пати: „Срби“ на територијата под српска власт, подоцна „Југословени“ и денес „Македонци“, иако таква нација не постои етнографски … Белградската комунистичка влада презеде добро осмислена и систематска политика на денационализација … Со посебен декрет, азбуката на македонските Бугари се доближи до онаа на Србите. Почнаа да внесуваат српски зборови во писмото, со цел во блиска иднина да го направат јазикот близок до српскиот. Средновековните бугарски натписи за манастири, цркви и училишта беа систематски отстранети. Цели папки со стари документи и податоци за минатото на локалните бугарски жители се уништени или скриени “.

Папата Јован XXIII бил длабоко трогнат од опишаната трагедија. Ова било откриено во 1965 година од италијанскиот академик Џорџо Нуригани во неговата книга „Видени и познати“. Во него тој ги цитира зборовите на Папата во врска со Македонија: „Ропството во Македонија и Тракија беше многу тажно, бидејќи угнетувачот ја фрли разцутената бугарска младина во хаос и блед очај со најнезаконски средства“. До денес, ниту еден друг државник не се осмелил да ја каже оваа вистина гласно.

Претходна статија

„Дипломатијата“ на амбасадорот Баздникин

Следна статија

Нешков: РС Македонија по се изгледа не сака европска перспектива

Најново од Истакнато