| |

Вечер посветена на Бугарија организира Британскиот музеј во Лондон

Вечер посветена на Бугарија организира Британскиот музеј во Лондон. Настанот е дел од програмата на музејот за промоција на изложбата „Луксуз и моќ: од Персија до Грција“ и се спроведува со поддршка на Бугарската амбасада во Лондон, во партнерство со лондонскиот бугарски хор и фолклорниот ансамбл „Бугарија“ . Ова го соопштија од бугарското дипломатско претставништво во Велика Британија на нивната официјална веб-страница.

Настанот ќе започне во 18:00 часот по локално време на 23 јуни. Програмата ќе ја отвори Лондонскиот бугарски хор и фолклорен ансамбл „Бугарија“.

„Лондонскиот бугарски хор со песна ќе ве однесе на патување низ оваа волшебна земја. Овој наградуван ансамбл, предводен од Десислава Стефанова, испорачува пулсирачки ритми вткаени во безвременски приказни за љубов и загуба, борба за слобода и славење. Разиграните и страсни хорски изведби ги надминуваат јазичните бариери и предизвикуваат емоции. Основан во 2013 година од кореографката Ива Костова, Бугарско-лондонскиот фолклорен ансамбл го слави мајчиниот фолклор преку енергични танци и традиционални носии, обезбедувајќи живописен и жив спектакл“, се вели на веб-страницата на Британскиот музеј.

„Иако овој дел од програмата е бесплатен, Британскиот музеј препорачува однапред да се резервира, бидејќи местата се ограничени“, објаснуваат од бугарската амбасада.

Во вториот дел од вечерта е предвидено предавање на директорката на Националниот историски музеј, проф.Бони Петрунова, кое започнува во 19:00 часот. Таа ќе зборува за Златното богатство на Панаѓур.

Како што напиша БТА, официјалното отворање на изложбата „Луксуз и моќ: од Персија до Грција“ во Британскиот музеј беше на 3 мај. На настанот присуствуваа потпретседателката Илијана Јотова, в.д. министерот за култура Најден Тодоров, бугарскиот амбасадор во Обединетото Кралство Марин Рајков и раководителот на одделот „Изложба и меѓународни активности“ при Националниот историски музеј г. асистент д-р Петранка Неделчева. Централното место на изложбата го зазема Златното богатството на Панаѓур.Слични Објави