|

(Видео) 10.000 чекори до воените споменици во Благоевград

12 февруари е незаборавен датум во историјата на Благоевград. На денешен ден пред 146 години луѓето овде за првпат ја вкусиле слободата. Мајорот Иван Павлович Орлински свечено влегува во градот и објавува: Петвековното турско ропство заврши. Но, радоста е краткотрајна. Само неколку месеци подоцна, по потпишувањето на Берлинскиот договор, градот повторно бил вратен на Отоманската империја. До конечното ослободување на Горна Џумаја поминуваат дури 34 години. Денешните „10.000 чекори“ се во Благоевград – до воените споменици посветени на хероите од ослободителните војни.Слични Објави