(Видео)Билјарски: Иван Михајлов е кошмарот на македонизмот

///

Иван (Ванчо) Михајлов низ целиот свој живот бил Бугарин. Тој го изјавувал тоа преку својата револуционерна активност и креативност. Неговото дело е едно од најголемите оружја во борбата против македонизмот, изјави за БГНЕС историчарот Цочо Билјарски, поранешен директор на Централниот државен архив / 1993-1997 / на Бугарија.

На 26 август се навршуваат 125 години од раѓањето на водачот на ВМРО Иван (Ванчо) Михајлов. Роден е во 1896 година во штипската населба Ново Село. Учел во Солунската бугарска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј “. За време на Првата светска војна во 1918 година, тој накратко бил во редовите на бугарската армија. По примирјето во Солун, станал студент на Правниот факултет на Софискиот универзитет „Св. Климент Охридски “. Поканет е да му стане секретар на Тодор Александров. По предавничкото убиство на неговиот пријател и учител на 31 август 1924 година, легалната активност на Иван Михајлов завршила…

„Првично, ВMRO се бореше за автономија на Македонија во нејзините географски граници, но за автономија можеше да се зборува во времето таа била дел од Отоманската империја. По Првата светска војна, Македонија е поделена, а најголемиот дел останал под власта на Грција и Србија, а мал дел останал во Бугарија и Албанија. Уште во времето на Тодор Александров се зборувало за независна Македонија. Општо земено, концептот се менувал според различната политичка ситуација “, објаснува Билјарски.
По Големата војна, името на Организацијата се менува и таа станува позната како ВМРО – Внатрешна македонска револуционерна организација. Но, не треба да се заборави дека ВТРО – Внатрешната тракиска револуционерна организација – работи паралелно со неа, и постојат блиски односи меѓу двете организации.
„Уште пред Иван Михајлов, Тодор Александров, ген. Александар Прогогеров, полковник Кирил Дрвингов работат за возобновувањето на организацијата, а исто така и за возобновувањето на сите бугарски револуционерни организации во тоа време, како што се тие во Добруџа и во Западните покраини“, вели Билјарски.

Странските разузнавачки служби против Ванчо Михајлов

„Српските, а подоцна и југословенските тајни служби биле најзаинтересирани за неговата работа“, вели Билјарски, кој е автор на книга на оваа тема.
Тој го привлекува вниманието со фактот дека имало и документи за интересот на советските служби безбедност за дејноста на Михајлов. Во тоа време, Коминтерната се обидува да го искористи највлијателното национално -ослободително движење на Балканот во лицето на ВМРО во своја корист, обидувајќи се да го освои и обезличи, ставајќи го против националните интереси на Бугарија.
„Овие документи покажуваат дека советските служби биле исклучително заинтересирани за неговите активности, згора на тоа, дека биле поразени поради неуспехот на имплементацијата на Мајскиот манифест од 1924 година. Еден од виновниците за овој чин да не се спроведе е Иван Михајлов. „Дури и весникот Правда објавил материјали против водачот на ВМРО“, вели Цочо Билјарски.
И покрај големите заслуги на Иван Михајлов, кој не дозволил ВМРО да стане слуга на Советите и да се бори против бугарштината во Македонија, се појавува опасна организација. Го носи и името на ВMРO, но кај него се додава „Обединета“. Вклучува главно активисти на Бугарската комунистичка партија со потекло од Македонија. Од архивските документи станува јасно дека всушност се раководи од Георги Димитров, кој работел за Сталин во Москва.

Атентатот на векот

За кулминација на активностите на ВМРО под водство на Иван Михајлов се смета атентатот во Марсеј. На 9 октомври 1934 година, Бугаринот Владо Черноземски ја извршува смртната пресуда врз кралот на Југославија Александар I Караѓорѓевиќ / 1921-1934 /
Во тоа време, Хрватите и Бугарите од Македонија и Западните покраини биле подложени на жесток српски терор. По убиството на водачот на Хрватите, д -р Стјепан Радиќ, кој бил застрелан од српскиот пратеник Пуниша Рачиќ во Собранието, во Загреб разбрале дека сите методи за легална борба за постигнување на демократските права на хрватскиот народ се исцрпени …
Усташите на Анте Павелиќ и ВМРО на Ванчо Михајлов се на чело на отпорот против режимот на кралот Александар Караѓорѓевиќ.
„Од документите е тешко да се види директна врска помеѓу ВМРО и Иван Михајлов со атентатот. Тоа е така затоа што заговорниците ретко оставале документи зад себе, но сепак има некои документи што се зачувани “, вели Цочо Билјарски, додавајќи:
“Никаде во неговите интервјуа и јавни настапи, Иван Михаилов не вели дека е потпишан договор помеѓу ВМРО и усташите, но во архивата на МВР е пронајден протокол од 1930 година. Се работи за состанок во Луцерн на Анте Павелиќ и Август Кошутиќ со Иван Михаилов, Симеон Евтимов и Тома Карајовов. Тома Карајов водел белешки. Во нив стои запишано дека кралот Александар I Караѓорѓевиќ мора да биде отстранет “.
Зборовите на Павелиќ се буквално дека „мора да побрзаме да го отстраниме кралот Александар пред тој да се пресели во палатата на Дедиње“.
Овој протокол од 1930 година е објавен исто така од Цочо Билјарски.
Постои и документ од 1929 година, за кој и самиот Иван Михаилов зборува. Потпишан е од д -р Анте Павелиќ, Густав Перчец и д -р Константин Станишев, еден од највлијателните Бугари во македонското движење. Тој е претседател на Националниот комитет на Македонското братство и голем мајстор на Масонската ложа на Бугарија. Документот под кој ги ставиле своите потписи е за општи, но не револуционерни, легални активности.
Цочо Билјарски објаснува дека во Полициската управа е зачувана преписката меѓу водачите на ВМРО Иван Михајлов, Владо Куртев и Жоро Настев, од која станува јасно дека Владо Черноземски е испратен да им помогне на Хрватите по барање на Анте Павелиќ.
„Интересното е тоа што Владо Черноземски бил испратен како инструктор во усташките логори во Унгарија, мајорот Кирил Дрангов исто така бил таму … Но, на крајот се покажало дека токму Черноземски го погубил југословенскиот крал во Марсеј, “, вели Цочо Билјарски … Тој нагласува дека Черноземски нема никаква врска со убиството на францускиот министер за надворешни работи, како што велела антибугарската пропаганда во минатото. Луј Барту, познат по својот антинацистички став, бил застрелан по грешка од француската полиција и бил оставен да умре.
Подоцна, за време на Студената војна, се појавија документи кои сакаа да ја поврзат Германија со нападот, бидејќи висок германски офицер од тоа време, кој подоцна ќе стане еден од воените лидери на НАТО и Москва сакаше да го дискредитира со фабрикуваната операција „Тевтонски меч“ …
„Дури се тврдеше дека имало средба помеѓу рајхсмаршалот Херман Геринг и Иван Михајлов. Тоа не е вистина. Самиот Геринг ја претставувал Германија на погребот и положил венец на гробот на Александар “, вели Билјарски.
Иван Михаилов во тоа време веќе бил во Турција. По државниот удар од 19 мај 1934 година, организиран од офицери со тајна поддршка на Белград, кои барале уништување на бугарската држава и династија, и нејзино вклучување во таканаречената интегрална Југославија, ВМРО е забранета, а Ванчо бил принуден да бара засолниште во Турција. Во градот Кастамону, човек од неговото обезбедување го известува за смртта на југословенскиот крал.
„Несомнено е дека, Иван Михаилов и Анте Павелиќ стојат позади атентатот. Освен тоа, водачот на ВМРО дал многу интервјуа и во кои намекнувал дека кралот Александар го добил она што го заслужува. „Едно од првите вакви интервјуа што го на италијанскиот новинар, Антонио Питамиц, пред списанието Илустрирана историја, е навистина многу интересно“, вели Билјарски.
Атентатот врз Александар Караѓорѓевиќ оставил длабок впечаток во светот и меѓународниот печат го нарекол „атентат на векот“.

Во огнот на светскиот конфликт

По отстранувањето на југословенскиот крал и воените што дошле на власт по 19 мај 1934 година, Бугарија можела да земе здив. Заканата по нејзиниот суверенитет веќе не била толку голема благодарение на Иван Михајлов и самопожртвата на Владо Черноземски. Но, водачот на ВМРО не можел да се врати во Бугарија.
„Во Царство Бугарија е објавена општа амнестија, но Иван Михаилов бара лична амнестија за себе. Тој експлицитно го кажува тоа – сакам лична амнестија и ова може да се види во неговото обраќање до министерот за правда Васил Митаков, оваа работа е забележана во дневникот на Богдан Филов. Дури и Иван Михајлов во своите изјави вели: Ако сега ја минам границата, секој граничар и цариник може да ме застрела, бидејќи немам документ дека лично сум амнестиран … “, вели Цочо Билјарски.
Сепак, постојат информации дека Ванчо еднаш во септември 1944 година се вратил во Бугарија со германски авион на пат од Загреб до Скопје. Нема точни документи за да се потврди ова. Се претпоставува дека е поврзано со желбата на Германците да прогласат независна македонска држава.
Во 50 -тите години на минатиот век во Австрија е објавена книгата на Валтер Хаген „Тајниот фронт“, истата содржи проценки за личноста на Иван Михајлов.
„Бугарија и македонското прашање се вклучени во книгата. Авторот е прецизен и категоричен дека Македонците се Бугари, Иван Михајлов е бугарски националист и револуционер и тој ја направил вистинската работа кога одбил да прогласи независна македонска држава во септември 1944 година. Исто така, се вели дека германските служби не реагирале лошо кон Иван Михаилов по неговото одбивање. Наместо да го казнат, му помагаат да се повлече. Ние во Софија ги немаме овие документи, иако некои од нив беа објавени и во Скопје “, вели Билјарски.
Валтер Шеленберг пишува за Ванчо Михајлов во „Лавиринт“: Ние имавме идеја Иван Михајлов, да го организира убиството на Тито, но не успеавме во тоа.

Во егзил

По Втората светска војна, Бугарија станува дел од советскиот блок. Во текот на првите години од народната власт / 1944-1948 година / беше направен уште еден обид за уништување на бугарскиот суверенитет. Овој пат нашата земја морала да биде апсорбирана од новата Југославија на диктаторот Тито, кој води насилна политика на македонизација на Бугарите од Вардарска Македонија. Илјадници добри Бугари по 1945 година беа убиени во неговите концентрациони логори, затвори и закопани масовни гробници затоа што не сакаа да ја сменат својата националност. Во Пиринска Македонија, и бугарското население морало да ја промени својата националност. Сето ова заврши по расколот помеѓу Тито и Сталин во 1948 година, што ја спаси Бугарија.
Иван Михајлов се преселил во Рим, каде живеел со сопругата Менче Крничева под заштита на италијанските власти.
„Најкарактеристично за овој дел од неговиот живот е пишувањето на неговите мемоари, кои го опфаќаат периодот до 1934 година. Тие се собрани во четири тома, се уште не е познато дали има петти том. Се уште не сме стигнати до неговата архива во Рим. Покрај неговите спомени, тој напиша и неколку многу вредни книги. Првата е „Сталин и македонското прашање“, паралелно со неа ја објавува „Македонија: Швајцарија на Балканот“. Таму тој веќе ја брани тезата дека Македонија, за да ги зачува Бугарите, мора да биде изградена на федерален принцип. Ова е стара идеја, која ја бранел Димо Хаџидимов во 1904 година и целата организација тогаш била против. Има еволуција – во идната федерална Македонија ќе има место за сите националности – Бугари, Грци, Албанци, Власи. Така, Бугарите ќе можат да ги зачуваат својот јазик, националност и институции. Овие книги беа објавени на бугарски и англиски јазик. Тие беа отпечатени во весникот на МПО „Македонска трибина“, вели Билјарски.
Врската на Михаклов со МПО е многу интересна, многу преписки се зачувани. Во Турција го посетиле Петар Ацев и Љубен Димитров. Ванчо постојано пишувал за Македонска трибина, каде што се објавени и неговите книги.
„По Втората светска војна, Иван Михајлов има добри односи со МПО, всушност тој е нивниот лидер, како и на организацијата „ Тодор Александров “во Брисел. Неговите поздрави до Македонските женски конгреси се зачувани. МПО финансиски го помагала Иван Михајлов “, вели Билјарски.Иван Михајлов и Македонија

„Интересно е тоа што спомените на Иван Михајлов доаѓаат во Бугарија преку Македонија. „Очигледно таму имало луѓе таму кои имале многу блиски врски со него“, вели историчарот.
Во современа Македонија е објавен е само текстот на „Македонија: Швајцарија на Балканот“, без никаков предговор.
„Иван Михаилов се уште е многу опасен за нив, иако повеќе не е меѓу нас, бидејќи не можат да му противречат. Во неговите мемоари се отпечатени факсимили на стотици оригинални документи, кои покажуваат дека ВМРО е бугарска организација, документите се на бугарски јазик. Интервјуата на Иван Михаилов се исто така на бугарски јазик. Тој е едноставно опасен за нив и до денес “, вели Цочо Билјарски.

„Значењето на Иван Михаилов за Бугарија е исто како и на нашите други револуционери – Васил Левски, Христо Ботев, Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров. Ванчо Михајлов е нераскинливо поврзан преку своите активности и напишани дела со бугарскиот народ и историја. За жал, малку од неговите дела се објавени. Треба да се промовира неговата работа. Добро е што во последните години на 2 јуни името на Иван Михајлов се споменува на исто ниво со имињата на другите наши национални херои “, резимира Цочо Билјарски.

Претходна статија

Иван Михајлов- идеја одмазда и државност

Следна статија

Украден украински воен авион на аеродромот во Кабул, никој не знае кој е во него

Најново од Вести