| |

(ВИДЕО) ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ-АПОСТОЛОТ НА БОРБАТА ЗА СЛОБОДА НА МАКЕДОНИЈА И ОДРИНСКО

На денешен ден пред 149 г. на 4 февруари 1872 во Кукуш е роден Георги Николов Делчев, најголемиот син на поробена Македонија. Апостолот на борбата за слобода на Македонија и Одринско е обединувачката фигура на македонско-одринското движење за слобода.

Повеќе за Гоце Делчев можете да погледнете во следното видео:

Биографијата на Гоце Делчев, напишана од неговиот другар и голем македонски комита бугарскиот поет Пејо Јаворов.

Биографијата на Гоце Делчев, напишана од големиот бугарски писател со потекло од Прилеп-Димитар Талев.

Слични Објави