|

(Видео) Лефков: Груби лажеше за купувањето на дуќанот, кредитот за купување е 82.000 евра, квадратот е платен 650 евра, ЈО да отвори истрага

Семејството Груби трупа голем имот за кој нема покритие како е стекнат, фатен во тесно, Артан Груби призна и го инкриминира и сопствениот брат, изјави на денешната прес-конференција пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Миле Лефков.

„Дуќанот на улицата Македонија по пазарни цени, какви што плаќаат сите граѓани во државата, чини половина милион евра, тоа е реалната цена на дуќанот. Груби, фатен во тесно во обид да се одбрани, рече дека брат му го зел дуќанот со кредит за 100.000 евра и со тоа длабоко го инкриминираш кажувајќи дека разликата помеѓу реалната пазарна цена и продажната е 500 %.

До нас стигнаа информации дека Груби излажал и кога кажал дека кредитот на брат му бил 100.000 евра. Имено, според информациите со кои располагаме, брат му подигнал хипотекарен кредит од 82.000 евра. Да, 82.000 евра, за 127 м2 дуќан во центарот на Скопје на улицата Македонија. Прашањето е од каде доаѓа остатокот од парите?

Веќе кажавме, а и граѓаните знаат, но и институциите, дека квадратен метар за деловен објект во центарот на Скопје на таа локација се движи од 3.000 евра до 4.000 евра“, рече Лефков.

Тој праша зошто некој на братот на Груби, наместо за половина милион евра, би му продал дуќан за 100.000 евра и со тоа да му поклони 400.000 евра?

„Која е економската логика на продажбата? Единствено што може да се заклучи во ваков случај е или Груби да ги платил остатокот од парите во готово за да се избегне и да се прикрие потеклото на таквите пари или е направено давање друга ствар или ветување за компензација“, вели Лефков.

Јавното обвинителство, смета Лефков, е должно да реагира и да не чека да помине гневот на јавноста зашто, како што рече, тука има индиции дека е сторено кривично дело прикривање потекло на несразмерно стекнат имот од чл. 359а од КЗ, со јасно пропишана санкција.

ДКСК да иницира постапка за испитување на потеклото на имотот и парите на братот на Груби, што е пропишано со чл. 96 од Законот за спречување на корупцијата, порача Лефков.

„Затоа што од досегашните информации што ги изнесовме во јавност, несомнено е дека постојат докази дека член на семејството Груби стекнал значителен имот, кој освен што е купен по нереална цена, туку и со средства што ги надминуваат приходите на пријавените браќа Артан и Ветон Груби. Институциите да не подлегнуваат на притисокот на Груби, да се охрабрат и да отворат случај. Политичката корупција мора да биде најстрого казнета“, заклучи Лефков.Слични Објави