| |

(Видео) Рајков: Ако РС Македонија не го спроведува договорот со Бугарија, нема да го спроведува и договорот со ЕУ

„Моето длабоко убедување е дека овој притисок е нелегитимен, бидејќи знаете дека сите одлуки што се носат во ЕУ во врска со проширувањето се носат со консензус. Еден консензус што се постигнува под притисок е во суштина фалсификуван консензус и Бугарија нема причина да го прифати овој притисок на кој било друг начин освен како краток спој на дијалогот со своите партнери“, рече Марин Рајков, амбасадор на Бугарија во Лондон и поранешен службен премиер.

Според него, притисокот е и контрапродуктивен, бидејќи Скопје е ослободено од обврската да ги направи потребните промени.

Вчерашниот коментар на Бујар Османи дека РС Македонија гледа последна шанса во преговорите со Бугарија е само поекстремно политичко говорење, додава Рајков. Евроинтеграцијата на РС Македонија не е спорна, прашањето не е дали, туку кога.

„Она што Бугарија го очекува од РС Македонија е во согласност со европските вредности. Сакаме Бугарите во РС Македонија да бидат рамноправни со другите народи, да се почитува договорот меѓу Бугарија и РС Македонија во делот кој јасно кажува дека имаме заедничка историја. Оваа историја мора да влезе во учебници“.

Ако една земја нема капацитет да се придржува до билатерален договор, нема да го почитува и договорот што ќе го склучи за членство во ЕУ, рече Марин Рајков.

„Притисокот на некои од нашите партнери врз Бугарија создава илузија дека тие можат да го започнат преговарачкиот процес без да ги направат потребните промени“, рече тој.

Според Рајков, одбивањето на бугарската влада да го плати рускиот гас во рубли е правилна одлука, бидејќи тоа би значело форма на финансиска поддршка за ЕУ ​​за агресијата. Амбасадорот најави и дека ќе има британско учество – околу 100 луѓе – во меѓународниот баталјон, кој доаѓа во Бугарија како дел од одбраната на источното крило на НАТО.

Според дипломатот, војната во Украина нема да заврши наскоро и ќе ја промени геополитичката карта на светот.

„Затоа е многу важно Бугарија да знае каде стои, да заземе јасни позиции кои се во согласност со обврските кон нашите сојузници“, заклучува Марин Рајков.Слични Објави