| | |

(Видео) Стефанов: Борбата против корупцијата во Русија ја водат најкорумпираните

Главната работа што ја поткопува армијата на Русија е корупцијата. Поткупот за неа е нешто сосема нормално. Со толку многу корупција во оваа земја, јавно е дека има незадоволство, што се изразува од поединечни офицери, војници, а и од самото население. Уапсени се и лица од помал калибар. Така новинарот и поранешен дописник на БНР во Москва Чавдар Стефанов за Euronews Bulgaria ги коментираше промените во првите ешалони на руската воена команда во последните неколку дена.

„Борбата против корупцијата ја водат едни од најкорумпираните – руски експерти од безбедносните служби“, даде пример Стефанов.

Тој исто така посочи дека има огромен прилив на средства во руската армија, но парите и опремата ги нема“.

„Излегува дека Русинот е луд да оди да се бори за да му дадат пари и да му ги простат долговите. Луѓето во власта во Русија немаат морал, тоа се виде со агресијата во Украина“, додаде Стефанов.

Во врска со напредувањето на руската армија во Украина, Стефанов коментира дека тоа се должи на доцнењето на помошта од Западот, додека Русија тивко и кротко организираше регрутирање на платеници да одат да се борат во Украина. Украинците повеќе не сакаат да има војна“.

Според Стефанов, се очекува напредок не само кон регионот Харков, туку и кон Суми. Според него, Русија се подготвува за долга војна, која можеби нема да биде само со Украина, туку ќе биде насочена и кон балтичките земји, Молдавија итн.

Слични Објави