| |

(Видео) Терзиев: „Нема како македонскиот идентитет да се заснова на антибугаризам“

„Македонците не видоа напредок во бугарската позиција бидејќи очекуваа нешто друго. Напредокот е дека Бугарија навистина постигна едногласност од сите политички правци, за тоа како да се однесува во однос на кандидатурата на РС Македонија“, вели коментаторот на бугарскиот весник „Сега“ Светослав Терзиев во емисијата „(О)позиција“.

„Големиот проблем е што бугарското малцинство што живее таму не може да се идентификува со својот бугарски идентитет, тие се дискриминирани и угнетувани со децении и се плашат. Нашата дипломатија, нашите политичари треба да бидат поактивни, да не го разводнуваат проблемот, да не го насочуваат вниманието кон еден или друг аспект што произлегува од главниот проблем“, рече Терзиев. „Прашањето за дискриминација мора да се стави на маса. Нема како македонскиот идентитет да се заснова на антибугаризам“, заклучи тој.

Слични Објави